A Power Pivot automatikus frissítésének kikapcsolása

Akik már dolgoztak sok pivot táblát tartalmazó Power Pivotos, élesben is működő megoldással, (Mint, pl egy olyannal, ami ebben a videóban látható) azok tapasztalhatták, hogy egy-egy adatmodellt érő módosítás után nagyon sokat kell várni amíg a változtatások érvényre jutnak. Ekkor rendszerint az Excel státusz bárján a az adatok olvasása (Reading Data) felirat olvasható:

Mi történik ilyenkor a háttérben?

Excel 2013 óta a Power Pivot bővítmény integrált részét képezi az Excelnek, így ha valamit módosítunk az adatmodellen, (legyen az akármilyen csekélység) az Excel munkafüzeteken található pivot táblák, grafikonok, kocka függvényes képletek újra frissülnek. Ez egy 20-30 dashboardot tartalmazó jelentésfüzeten akár perceket is jelenthetett.

Hogy tudjuk kikerülni?

Eddig egy lehetőségünk volt: vadul püföltük az ESC billentyűt bízva abban, hogy az adatbázis módosítások már érvénye jutottak és csak a kimutatások frissítését függesztjük fel…

Eddig. Ma azonban olvastam egy cikket, amiből kiderül, hogy a legújabb OLAP PivotTable Extensionba beépítették az automatikus frissítés kikapcsolásának lehetőségét. Íme:

/pics/20140522190452/image003.png

Akik Excel 2013-at használnak és sok dashboard-ot készítenek a Power Pivotos adatbázisra, azok mindenképpen töltsék le az ingyenes kiterjesztést. Nagyon sok időt meg lehet vele spórolni.

Az OLAP PivotTabe Extension innen letölthető. További infó a Wait, Power Pivot! Don’t Refresh Yet! I’ve Got More Changes! című cikkben.

 

 

 

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2023. december 4-5.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás