Adattárház START

Gyakori tapasztalat, hogy a projekt előkészítésével megbízott személy félve teszi meg az első lépéseket, vakon tapogatózik, használható minták és template-ek hiányában hónapokat tölt az előkészítéssel, vagy a tanácstalanság miatt egész egyszerűen lebénul.

Az adattárház bevezetés mindig valami új a szervezet számára. Valami olyasmi, amit sosem csinált előtte, amiről nincs tapasztalata, aminek nem ismeri a buktatóit, a folyamatát és lépéseit.

Az adattárház START ezen szervezetek problémáira kíván megoldást adni. Célja, hogy minél gyorsabban, a buktatók és felesleges körök elkerülésével, professzionális szinten indítsa el a szervezetek adattárház bevezetéseit.

Miért fontos?

A ma Magyarországon induló adattárház projektek szinte egytől egyig vízesés modellt követnek. Nem maradiságból, hanem azért mert a legtöbb esetben lehetőség sincs arra, hogy agilis módszertanokat kövessenek. Félreértés ne essék, a vízesés modell jó, sőt a leghatékonyabb módszertan, de csak akkor működik, ha a scope tű éles, a szerepek tiszták, az igények jól dokumentáltak, a célok pontosan meg vannak fogalmazva és a bevezetés alatt nem változnak. Ha az igények nincsenek pontosan felmérve és dokumentálva, ha a scope laza, ha a célok nem mérhetőek, a leszállítandók nincsenek egyértelműen meghatározva, akkor vagy nem azt kapja majd amit szeretne, vagy nem olyan áron és nem akkora kapja amikorra szeretné.

Észre fogja venni ha valami nem stimmel mert a beérkező ajánlatok iszonyatosan szórni fognak. Ha szórnak, akkor sincs baj, még mindig érdemes kiadni egy módosított ajánlati felhívást. De ott már nem lehet hibázni. És ebben tudok segíteni.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek aki most kezd BI/adattárház bevezetésbe, de azoknak, akik már egyszer belebuktak, vagy akik az ajánlati felhívásukra árban nagyon szóró ajánlatokat kaptak, azoknak kötelező.

Nincs annál rosszabb mint egy elrontott BI vagy adattárház bevezetés. Az átadott adattárház lehet, hogy működik, lehet hogy a betöltők nap mint nap lefutnak, de üzleti eredményt nem hoz. Az adattárházat a kutya sem használja, vagy aki használja az is gyűlöli. Rosszabb, mintha nem is lenne. Ha nem lenne legalább lennének alternatívák, de mivel "működik" ezért nincs. Ki kéne dobni, de senki sem meri felvállalni ezt a döntést. Óriási energiákat tolt a szervezet a bevezetésbe, senki sem akar újra belekezdeni, senki sem akarja újra elmondani, amit egyszer már elmondott, letesztelni amit már letesztelt. Ha mégis újra belevág, akkor valószínűleg ez az utolsó lehetősége. Több újrakezdés sokáig nem lesz. Egy ilyen szituációban érdemes a legtapasztaltabb szakemberekkel körülbástyázni az előkészítést, nehogy még egyszer zátonyra fusson az adattárház projekt.

Mennyibe kerül?

Az adattárház START szolgáltatás díja általában 2 és 10 millió forint között mozog függően a projekt méretététől és az igényelt szolgáltatás szintjétől. De általánosságban elmondható, hogy sosem haladja meg az adattárház költségének 1%-át.

Nem akarom Önre erőltetni ezt a szolgáltatást, de higgye el hogy 1% semmi ahhoz képest, amit egy jól előkészített projekt biztonsága jelent.

Mit kap kézhez?

Elsősorban szakmai biztonságot :-)

Az igényelt támogatási szinttől függően, a skála alsó szélén

  • személyre szabott képzést és
  • személyes tanácsadást.

Ebben a konstrukcióban a személyes tanácsadója leszek, akivel át tud beszélni mindent, aki véleményezi a projekt anyagokat, aki segít az architekturális és egyéb döntésekben.

A skála felső szélén úgy kisérem végig az előkészítést, hogy

  • személyre szabott képzést tartok,
  • a projekt előkészítésével megbízott személy(ek) személyes tanácsadója és mentora leszek,
  • felmérem az üzleti/IT igényeket
  • elkészítem az ajánlati felhívást
  • moderálom a szakmai és szállítói megbeszéléseket
  • segítek a szerződéskötésben.

Ki lesz a tanácsadója?

Kővári Attila. (Én:-)) Rólam azt kell tudnia, hogy 20+ éve foglalkozok adattárházak tervezésével és bevezetésével. Ezidő alatt több mint 50 BI/adattárház rendszert terveztem és több mint 100 BI vagy adattárház projekten vettem részt, mint projektvezető, minőségbiztosító vagy tanácsadó.

10+ éve oktatom a BI/adattárház bevezetések módszertanát. A BI és adattárház projektvezető képzésemen több mint 60 vállalat 300 dolgozója vett már részt.

 

Hogyan rendelheti meg az adattárház START-ot?

Vegye fel velem a kapcsolatot az elérhetőségek egyikén, és beszéljük meg hogy miben segíthetek.