Hekaton: Egy új soralapú memóriában futó technológia

A Hekaton egy új memóriában futó adatbázis technológia, mely az SQL Server következő verziójában fog megjelenni. Érdekessége, hogy sor alapú tárolási struktúrát alkalmaz. Pont olyat, mint a relációs adatbázisok.

Nagyon keveset tudunk még róla, de valahogy úgy kell elképzelni, hogy lehetőségünk lesz arra, hogy egy táblát a diszken tároljunk vagy a memóriában. Kb. úgy, mintha csak egy másik fájlcsoportba definiáltuk volna őket.

Mutatom:

Create Hekaton Table in Memory
Forrás: Breakthrough performance with in-memory technologies

Mindezt úgy, hogy az adatbázis fölötti alkalmazások nem látnak különbséget a memóriában és a diszken tárolt táblák között.

Jól hangzik ugye? A kérdés csak az, hogy hol tudnánk használni mindezt a klasszikus döntéstámogatásban.

Csillagsémás adattárházra?

Nem, mert

  1. nem férnének be a ténytáblák a memóriába
  2. Erre van már egy sokkal jobb, már most is elérhető technológia. Columnstore indexnek hívják és oszloponként tömöríti a ténytáblát.

Klasszikus döntéstámogatásra?

Szerintem erre sem. Arra ott az OLAP, és ott a memóriában futó oszlopalapú xVelocity technológia.

Betöltések gyorsítása?

Át kell majd gondolnunk hogy mit fogunk megoldani az ETL eszközben és mit a memóriában futó táblákban. Ha pl. SQL oldalon oldjuk meg a mesterséges kulcsok keresését és nem ETL oldalon, akkor a mesterséges kulcsok keresésének teljesítményén valószínűleg dobna, ha a dimenziótáblák a memóriában lennének.

ERP Riporting?

Ez jó felhasználási területnek néz ki. Képzeljünk el egy olyan ERP-t, amely pl a főkönyvi kivonatot a memóriában tárolja. Villámgyors real-time lekérdezések úgy, hogy nem kell újraírni hozzá az ERP-t, nem sérül a tranzakcionális logika.

Összefoglalva: Látok néhány BI és adattárház felhasználási területet, de a Hekatont elsősorban nem BI és adattárház célokra fogjuk használni. ERP gyártók, sok lookup-ot igénylő közel real-time technológiák fognak leginkább profitálni belőle. Persze még nagyon keveset tudunk róla, de első blikkre ez az érzésem.

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Attila, ezt a bwin már alkalmazza :) Van is róla egy elég jó esettanulmány az MS oldalán.

Köszönöm, megnézem

Új hozzászólás