Pénzcsinálók

Karácsony előtt megnéztem a feleségemmel a pénzcsinálók (MoneyBall) című filmet. A film látszólag a baseballról szól, de a valóságban arra a kérdésre keresi a választ, hogy mekkora lehet a szerepe a tapasztalatnak vagy a statisztikának (adatbányászatnak, üzleti intelligenciának) a döntéshozatalban. Olyan határokat feszeget, olyan kételyeket fogalmaz meg amelyek valószínűleg előfordulnak minden BI projekt életciklusa során, legfeljebb mi - akik a rendszert építik - ritkán találkozunk velük.

Pénzcsinálók (Moneyball)

A film fő mondanivalója számomra az volt, hogy igenis lehet elérni eredményeket kevés pénzből is. És bár főhősünk (Brad Pitt) elveszti a baseball döntőt, a többi csapat büdzséjének töredékéből épít fel egy második helyezett csapatot.

Ezzel a szituációval valószínűleg Ön is sokszor találkozott már a BI projektek során. „Oldjátok meg ennyiből", „nem tudunk most beruházni, találjatok ki valamit" és még sorolhatnám. Titokban tudjuk mindannyian, hogy olyan nincs, hogy legyen pont olyan amilyet szeretnénk csak kerüljön fele annyiba, de ha ilyenkor jön valami ötlet, isteni szikra, véletlen vagy nevezzük bárminek ami ad egy lökést, hogy talán meg lehet csinálni, és aztán az még működik is, akkor az valami csodálatos érzés.

Még akkor is, ha a megrendelő nem elégedett 100%-osan mert nem nyertük meg a bajnokságot. De mi magunk belülről tudjuk, hogy mindent megtettünk. Olyan innovációkat használtunk, amit még soha sehol, olyan kockázatot vállaltunk fel, ami már rég kívül van a komfortzónánkon. És bár a hajrában nem nyertük meg a bajnokságot, de felépítettünk közben egy olyan rendszert, amit ennyi pénzből/ilyen rövid idő alatt valószínűleg kevesen tudtak volna csak megtenni.

Jó film. Így a következő évi hajrá előtt kikapcsolódásként ajánlom mindenkinek.

Kapcsolódó anyagok: Pénzcsinálók

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Nem lehetett volna valahogy körülirni, ne tudjuk meg a film végét... ?

Új hozzászólás