HR szakértő tanácsa BI szakembereknek

Az utóbbi időszakban egyre több HR-es szeretett volna kapcsolódni a LinkedIn-es közösségi hálómhoz. Sejtettem hogy miért, de mivel cikket szerettem volna írni a témából, ezért megkerestem az egyiküket (Mácsai Katát az itjobs-tól), és megkértem, hogy adjon némi háttérinformációt.

LinkedIn

Kata volt olyan jó, hogy megtette és beavatott olyan titkokba, amely szerintem minden BI-os szakembernek fontosak lehetnek, függetlenül attól hogy épp állást keres vagy sem. Ezért úgy döntöttem, hogy a saját cikkem helyett Kata levelét teljes terjedelmében közzéteszem. Íme:

„Kedves Attila,

Sokféleképpen lehet nevezni azt, amit csinálok (recruiter / fejvadász / HR tanácsadó), a lényeg, hogy jön egy igény ügyféloldalról, hogy milyen szakemberrel szeretnének leülni, tárgyalni egy jövőbeli együttműködésről, az én célom és motivációm pedig, hogy megtaláljam ezt a szakembert és létrehozzam ezt a találkozót minél hamarabb.

Nem szeretem az időhúzást, a sok félrelövést, így én nemigen használom a "CV raktár" jellegű önéletrajz adatbázisokat, álláshirdetés megjelentetése pedig rövid határidő esetén egyáltalán nem célravezető.

Legrövidebb időn belül a legjobb szakembert megtalálni, aki ráadásul hosszú távra is hajlandó elkötelezni magát ÉS nem kell attól tartanom, hogy előbb kap ajánlatot más cégtől, mivel már vagy 10 másik helyre is benyújtotta a pályázatát, tehát aktív álláskereső... a direkt megkeresés a legkedvezőbb megoldás, és nagy előszeretettel nyúlok ehhez a metódushoz.

Elsőként linkedin-t veszem célba (annyira adja magát ez a lehetőség, hogy már-már bűn, ha egy recruiter ezt a forrást nem használja), és onnan szűrök, illetve szerzek további infókat. Imádom nézni a kapcsolati hálókat: ki kivel van összekötve, ki kivel dolgozott együtt már, ki milyen, és kitől érkező ajánlással rendelkezik, milyen group-okhoz csatlakozott, hogy fogalmaz, esetleg milyen jövő célt fogalmazott meg magának.

Sajnos a profilok többsége igen korlátozottan tartalmaz szakmai tudásra vonatkozó információkat, legtöbb esetben kimerül a munkáltató és az ott betöltött pozíció megjelölésében. IT szakemberek esetében hiányolom az IT skill-ek, a projektek felsorolását, esetleg ezek rövid összegzését. Ezen információk rögzítése a kulcsszavas keresés találati eredményét optimalizálnák.

Mivel a legtöbben nem töltik ki részletesen a linkedin adatlapjukat, esélyt sem adnak maguknak, hogy rájuk lelhessek, vagy megakadjon a szemem rajtuk és pl. őt/őket kontaktáljam elsőként. (Fontos, hogy ELSŐKÉNT, mert mint fentebb is írtam, a gyorsaság és jól célzás nagyon fontos, így - én legalábbis - keveset célzok, de azt igyekszem nagyon jól.)

Amikor linkedin első nekifutásra kimerült, és nem vagyok elégedett a találatokkal, számomra ekkor jön a google, ahol további forrásokat/infókat/közösségeket keresek, amely továbbvihet a kijelölt úton. Így találtam rá az Ön oldalára is, a biprojekt.hu-ra. Átnéztem a cikkeket, a hozzászólásokat és a like-olásokat.

Nagyon sajnáltam, hogy érdemi hozzászólásokat a blog-ján nem találtam, mert ezek a beszélgetések számomra nagyon értékesek tudnak lenni. A blogjáról mentem tovább a facebook oldalára, bízva abban, hogy onnan legalább nevekhez jutok. Facebook-on és wiw-en sem szeretek munkával kapcsolatos megkereséseket kezdeményezni, adatlapja sem nyújt kellő információt a szakmai megkeresésekhez, és ennyire nem is szeretek belenyúlni más privát szférájába.

A biprojekt.hu és a facebook oldala adta meg tehát nekem az esélyt a következő lépés megtételéhez. Az ide gyülekezett emberekre kerestem rá linkedin-en, mert immár rendelkeztem azzal az előfeltételezéssel, hogy BI-ban érdekelt, BI iránt érdeklődők csatlakoznak ehhez a közösséghez.

Önnel is azért kezdeményeztem a kapcsolatot linkedin-en, mert szerettem volna átnézni az ismerőseit. Láttam, hogy nagyon nagy a vonzása a BI szakemberek felé, szinte minden - általam feltérképezett BI szakember - valamilyen úton és módon kapcsolatban áll Önnel. Szakmai tekintélyét és elismertségét még inkább alátámasztja, hogy azon BI Tanácsadók, akiket eddig személyes beszélgetésre invitáltam, kivétel nélkül ismerik az Ön nevét, és nekem is immár egy mérce a jelöltem szakmai tájékozottságát, érdeklődését tekintve, hogy Önt ismeri-e akár személyesen is.

A BI egyébként számomra egy új, eddig nem recruit-ált szakterület volt, idő kellett, hogy feltérképezzem. Természetesen az Ön linkedin profilját is megtekintettem a kezdet kezdetén, de azonnal láttam, hogy erre a pozícióra most nem Ön lesz az én célszemélyem, így nem kezdeményeztem a kapcsolatot még Önnel, mert nem szeretek össze-vissza "lövöldözni" és felesleges megkereséseket végrehajtani. A további kutatásom során világossá vált, hogy milyen szerepben van Ön jelen a BI piacon, és csak ezek után írtam Önnek linkedin-en, kérve, hogy használhassam kapcsolati hálóját.

BI szakembereknek vagy BI iránt érdeklődőknek azért javaslom, hogy lépjenek kapcsolatba Önnel a linkedin-en, mert Ön egy igen erős képviselője ennek a területnek Magyarországon. Gyors, hatékony akarok lenni, akkor - most már, hogy fel tudom használni az Ön network-jét - minden adatbázis keresést mellőzve az Ön linkedin hálózatát nézném át első körben és kontaktálnám a kiszemelt szakembert.

Jelenleg a BI Tanácsadó keresésem on-hold státuszban van, mivel két nagyon erős jelölt is utolsó körös beszélgetésekre van invitálva a vezetőséghez. Mindkettejük része az Ön networking-jének, mindkettejük rendelkezik részletes linkedin profillal, és Őket kettőjüket kontaktálam először az ügyfelemnél nyílt lehetőségre, és lám, velük azonnal találatra leltem.

Zárásként: BI-é a jövő Magyarországon, aki DWH-ban már tapasztalt, de még nem dolgozott BI eszközökkel, tessék pótolni és gyors ütemben fejlődni, mert szerintem hamarost megnő az igény ezen szakemberek iránt. Főleg, ha még angolul és németül is beszélnek

Linkedin profilba pedig írják oda, hogy milyen eszközökben tapasztaltak, vagy legalább már találkoztak vele egy projekt kapcsán, mert ezzel is növelhetik az esélyüket, hogy egy fejvadász/recruiter pont Őket fogja felkeresni.

Félreértés ne essék, ha nem részletes az adatlap, de pl. csatlakozott az Ön linkedin hálózatához, már növelte az esélyét, hogy fel fogom keresni majd egy BI pozícióval. Viszont gyors sikerre hajtok, így először azok felé fordulok, akikben a nagyobb potenciált látom, mert pl. első látásra látom, hogy 5 fő kritériumból hármat - linkedin profilja alapján legalábbis - már teljesít.

Nagy hirtelenjében ennyi jutott eszembe, ám ha további kérdései merülnének fel, írja meg, örömmel válaszolok rá.

Üdv,
Kata"

Háát, ehhez a levélhez nincs mit hozzátenni. Remekül bemutatja a fejvadászok munkáját és a LinkedIn-es közösségi jelenlét fontosságát.

A közösségi jelenlét és a láthatóság azonban nem csak a fejvadászok számára előnyös. Ha megnézi a LinkedIn-es közösségi hálóm, akkor azok között talál BI osztályvezetőt, adattárház menedzsert, BI gyártó-, tanácsadó cég vezetőit, külföldi szakembereket is. Olyan embereket, akiknek nincs naprakész „CV raktáruk" vagy akik más csatornán nem biztos hogy elérik a hazai BI-os szakembereket.

Sokszor kérnek meg arra, hogy segítsek embert keresni egy-egy BI-os pozícióra, de sokszor nem tudok segíteni. Nem tudok, mert a személyes ismeretségem relatíve kicsi vagy véges; vagy nem akarok, mert ugyanolyan jó kapcsolatot ápolok a kereső céggel, cégvezetővel mint azzal a céggel vagy cégvezetővel ahonnan át kéne csábítani valakit. Ezért jó lenne, ha azt tudnám mondani a BI-os szakembert keresőknek, hogy nézzenek szét a LinkedIn-es kapcsolataim között. Így úgy tudnék segíteni mindkét oldal számára, hogy senkit sem bántanék meg.

Összefoglalva:

  1. Legyen egy jól kitöltött LinkedIn-es profilja. Láthatta a HR szakértő leveléből, hogy ma már nem CV raktárakat használnak a fejvadászok, hanem a közösségi oldalakat. Éljen ezzel a lehetőséggel. Ha pedig külföld felé is kacsingat, akkor a LinkedIn szinte kikerülhetetlen.
  2. Másszon fel a hátamon és váljon láthatóvá a szakma és mások számára is a kapcsolati hálómon keresztül. Remélem ezzel is tudok segíteni egy kicsit.

A linkedIn-es közösségi hálóhoz itt tud csatlakozni: http://hu.linkedin.com/in/attilakovari

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Szia! Majd írd meg légyszi, hogy a cikk hatására mennyivel nőtt meg a LinkedIn halód mérete. Sőt idősorosan ábrázold, hogy hogyan alakult. No nem dolgoztatni akarlak, csak kíváncsi vagyok. Bye Hose

Attila, szokás szerint érdekes bejegyzés. Nagy meglepetéseket nem tartalmaz, de jól bemutatja egy fejvadász gondolatmenetét (köszönet Mácsai Katának is a levélért). Kiváncsian várom, hogy mikor jut el oda a hazai piac, hogy kialakuljon a független szakértők valódi nyílt piaca. Valami már van, de inkább kézen-közön, 'magyarosan' működik még, hiányzanak a közvetítő szereplők, nics kialakult, elfogadott 'modus operandi'. Pedig a modell már kész van, elég egy projekt erejéig ellátogatni a UK-be és lemásolni ami bevált. Az én megkereséseim legalább fele már ilyen.

Jó látni, hogy a fejvadászok is haladnak a korral. :) A LinkedIn-t aki aktívan használja az tudja, hogy egyes technológiai csoportok nagyon aktívak BI területen, nekem is többször segítettek külföldi szakértők egy-egy témában, illetve nekem is volt már alkalmam így segíteni máson. Tessék aktívan szakmai fórumozni LinkedIn-en, mert az egyik legjobb tudás bázis kezd kialakulni az oldalon!

Sziasztok! /Mennyi ismerős! :) / Mivel jelenleg aktív álláskeresésben vagyok, ezért naponta szembesülök azzal, hogy egyes cégekhez mennyire macerás a jelentkezés beadása. Valamint, hogy ezeket a sablon formokat gyakorlatilag mindenhol ki kell tölteni. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindenhova csak becsatolná az ember a LikedIn profilját. Sajnos azzal is sokszor szembesülök, hogy bár meg van hirdetve egy pozíció, arra jelenleg nincs felvétel. A LikedIn-es jelentkezéssel az ilyesmiket is nagyon jól lehetne szűrni.

Szia Attila, Azt nem írtad, de gondolom végül elfogadtad a Kata csatlakozási igényét? Gondolom a kimerítő válasz alapján ez volt a minimum...:-) Illetve én is kiváncsi vagyok a Hose által is kérdezett infóra, hogy a cikk hatására miként változott a Linkedin-es hálód.

Sziasztok, Mondom a tapasztalat: A cikk hatására 13-an csatlakoztak a LinkedIn-es hálómhoz. Ez nem túl sok ahhoz képest, ahányan olvassák a blogot. Mi lehet ennek az oka? Talán az egyik ok az lehet, hogy Kata levele rólam szólt. Egy kicsit túlságosan is. Megmondom őszintén éreztem ezt, de nem ismertem Katát és nem akartam kiszedni részeket Kata leveléből, engedélyt kérni, köröztetni, stb. Egyszerűbb volt csak megkérdezni, hogy közzé tehetem-e változtatás nélkül. De az okok között ott lehet a félelem, vagy az „Ez nekem miért jó” vagy az „Ebben mi lehet neki az érdeke” okok is. Ugyanakkor kiderült, ha így direktben nem is, de indirekten azért ért el célokat. Időközben kiderült, hogy Kata épp ugyanannak a cégnek dolgozik, mint akinek én is dolgoztam most pár napot, úgyhogy leültünk egy kicsit beszélgetni. A beszélgetésből kiderült, hogy a cikk kapcsán egy csomóan megkeresték Katát: Az egyik oktatási intézmény megkérdezte például, hogy felhasználhatják-e levelét oktatási célokra, de voltak BI-os álláskeresők, akik így direktbe fel tudták venni a Katával a kapcsolatot, stb. Egyszóval pár embernek azért remélem sikerült segíteni. A harmadik tapasztalat pedig az, - de azért ezt sejtettem, hogy az ilyen jellegű cikkek sokkal több embert érdekelnek, mint a BI-os cikkek :-)

Új hozzászólás