Azt mondja most, hogy Success, ránézel azért?

Nemrég egyik ügyfelemnél jártam, akinél tavaly közösen építettünk fel néhány adatpiacot. Ottjártamkor épp lehalt a betöltés. Megkértek az üzemeltetők, hogy nézzek rá, mert senki sincs bent a BI fejlesztői csoportból és ők nem jönnek rá a hiba okára.

Megnéztem. Egyszerűen javítható hiba volt. Gyorsan javítottuk és megkérdezték, hogy hogyan tovább? Mondtam nekik, hogy nincs több teendőtök, indítsák újra a betöltést.

  • Elölről?
  • igen.
  • Nem kell a tegnapi mentést visszaállítani vagy a bekerült adatokat törölni?
  • Nem - mondtam. Úgy lettek megírva a betöltők, hogy amelyik betöltő egyszer már sikeresen lefutott az nem indul újra. Tehát ha most elindítod a teljes betöltési folyamatot elölről, akkor onnan fog elindulni, ahol az előző betöltés során lehalt.
  • Biztos?
  • Biztos.
  • Nem fognak duplikálódni az adatok?
  • Nem. Indítsd el nyugodtan.

Fél óra múlva kapom a levelet:

„Azt mondja most, hogy Success, ránézel azért?"

Mi ebből a tanulság? Nem az, hogy az üzemeltetők teljesen jogosan félnek attól, hogy most újra be fogják tölteni azokat az adatokat, amelyek egyszer már betöltöttek. Sokkal inkább az, hogy nem lett jól átadva az adatpiac az üzemeltetésnek. Ha ugyanis jól át lett volna adva, akkor

  1. nem félnének ennyire az ismételt betöltéstől, hiszen ismernék azt a logikát, ami meggátolja az egyszer már bekerült adatok újbóli bekerülését,
  2. tudnák, hogy a betöltés utáni ellenőrzések kimutatnák az adathibákat, duplikációkat.

Következtetés levonva. Ezzel kapcsolatban eszembe jutott még valami: Az üzlet felhasználók továbbképzése. Itt már nem az átadáskori „alapképzésre" gondolok, hanem egy sokkal fontosabb feladatra: hogyan bírjuk rá őket, hogy professzionálisan használják a BI rendszereket. De ezt a gondolatot már nincs erőm végigvinni. Ha beérik egy cikké, akkor igérem közzéteszem.

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

hozzászólás

Épp tegnap adtam le a "tranzakciók és checkpointok" anyagot :) helyben összerakott demóval is 25-30 perc körül megvan.

Mondom én, hogy a DevOps a jövő... illetve valahol már a jelen és valahol meg még tudják is, hogy devopsnak hívják azt amit csinálnak, a fenti egy kiváló ellenpélda erre :)

Új hozzászólás