Ember és szoftver fejlesztése

Sokszor hallom vezetőktől, hogy „Az Excelhez mindenki ért. Nem kell a felhasználókat oktatni” Vagy „Az Excel alapkompetencia, nem oktatjuk cégen belül”

Csakhogy az Excel nagyon sokat fejlődött az elmúlt években adattárolás és adatkezelés területén. Ma már teljesen máshogy kell gondolni rá mint pár évvel ezelőtt. Az Excel ma már nem csak egy táblázatkezelő, hanem egy önkiszolgáló BI eszköz is. Ha odaültetünk elé egy 2007-es Excel tudással rendelkező felhasználót, akkor ő pont úgy fogja használni a 2016-os Excelt, mint a 2007-est. És pont olyan lassú lesz a VLookup() mint a 10 évvel ezelőtti verzióban és ugyanúgy csak néhányszázezer sort tud majd kezelni vele, mert nem ismeri az új funkciókat, nem tudja, hogy régi problémáit meg lehet már oldani máshogy, más eszközökkel, töredék idő alatt.

De tudom azt is, hogy a munka mellett nem lehet tanulni. Tolni kell a szekeret, a jelentéseknek ugyanúgy el kell készülniük. Épp ezért lenne fontos, hogy mindenki lássa: Az új tudással nagyon sok időt és szívást lehet megspórolni. A többség persze tudja ezt de néha-néha még mindig belefutok egy-egy ilyen "Az Excelhez mindenki ért, nem kell oktatni a felhasználókat" mondatba, ami jellemzően abból a tévhitből táplálkozik, hogy az Excel nem változott semmit.

 

Aztán szintén gyakran hallom a vállalatoktól, hogy „minek cseréljük le az Excelt, amikor már a 2003-as verzió is mindent tudott” Ez talán igaz az aritmetikai műveletekre, de az adatok kezelésében olyan változás következett be az elmúlt 13 évben, ami gyökeresen megváltoztatta az Excelről kialakított képet. Ma már többmillió sort tudunk az Excelben hatékonyan kezelni, de nem a 2003-as Excel tudással! A 2003-as tudással már néhány tízezer sor kezelése is rémálom akármelyik Excel verzióval…

A lényeg: Embernek és gépnek/szoftvernek együtt kell fejlődnie. Ha ez nem párhuzamosan történik, akkor a fejletlenebb magával rántja a fejlettet a saját szintjére. Legyen az ember vagy gép...

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Üdv! Esetleg javasolni is tudnál használható tudást adó, életszerű példákkal oktató, nem fapados Excel-tanfolyamokat, megbízható cégeket? Köszi.

Új hozzászólás