Miért építenek a felhasználók BI rendszereket?

Olvasom a Forrester jelentését, ahol arra a kérdésre keresik a választ, hogy miért használnak a felhasználók saját fejlesztésű BI alkalmazást.

Ők azt a választ kapták, vagy az ő kérdéseik adott válaszok alapján azt a következtetést szűrték le, hogy az elemzők legnagyobb része azért kezd saját maga a BI rendszert építeni, mert

  • Nem áll rendelkezésükre az összes szükséges adat
  • Nem abban a struktúrában áll rendelkezésre, amelyikre nekik szükségük van:

A Forrester az agilitás és eszközök szemüvegén keresztül vizsgálta a problémát és a fenti eredmények észak amerikai válaszok alapján alakultak ki.

Mi lenne akkor, ha ugyanezt a kérdést Magyarországon tennénk fel? Mit válaszolnának a hazai vállalatok arra a kérdésre, hogy miért használnak saját fejlesztésű BI alkalmazásokat? A válaszok valószínűleg a következőek lennének:

A BI kulcskompetencia, házon belül akarom tartani

Ma már a munkám legnagyobb része abból áll, hogy olyan cégeknek segítek BI rendszert építeni, akik saját erőből akarják felépíteni azt. Ha őket megkérdem, hogy miért akarják saját maguk felépíteni a BI rendszerüket, akkor a válaszok között mindig megtalálható a " BI ma már kulcskompetencia. Házon belül akarom tartani" ok

Ár

Magyarországon a saját BI fejlesztés okainak vizsgálatakor mindig megjelenik az ár. A „nincs rá pénz”, vagy a "nem ez most a legnagyobb bajunk" válaszok után gyakran annyi a feloldozás, hogy "Oldjátok meg házon belül" vagy "Abból főzzetek, amitek van". Ezek pedig egyenesen terelik a felhasználókat a saját fejlesztésű BI rendszer felé.

Ami érdekes, és ami nekem új volt az elmúlt pár évben az az, hogy ma már nagyon sok üzleti területnek a belső IT is annyira drága, hogy nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy az IT-tól kérjenek segítséget a BI rendszer fejlesztéséhez. Ez megint arrafelé tereli a felhasználókat, hogy saját maguk építsenek BI rendszereket.

Elérhetetlen adattárházak

Multinacionális nagyvállalatoknál tapasztalom, hogy néha az anyavállalat nem ad hozzáférést az üzleti területeknek az adattárházhoz. Riportokhoz igen, BI rendszerekhez igen, de magához az adattárházhoz nem. Miért? Nem tudom és valószínűleg sosem fogom megérteni.

Aztán találkoztam olyannal is, hogy az adattárházhoz vagy a BI rendszerben egy új mutató kifejlesztéséhez olyan összegű pénzt kér az anyavállalat IT-ja, hogy az üzleti felhasználóknak nem is volt választásuk: Saját maguknak kellett párhuzamosan "adattárházat" fejleszteni, mert ez így olcsóbb volt és birtokon belül volt. Elszomorító. Pláne úgy, hogy tudjuk: Ott van a historizált adattárház. Csak a hozzáférés engedélyezéséhez lenne szükség. De mivel erről szó sem lehet, így marad a saját "adattárház" fejlesztés.

Használhatatlan adattárházak

Erről a témáról is jó sokat cikkeztem már: Adott egy vállalat, van adattárháza, de az használhatatlan. Működik, ezért nem lehet lecserélni. Mit lehet ilyen esetben csinálni? Építeni egy saját BI rendszert, ami kiszolgálja a szakterület igényeit. Persze itt is csak saját fejlesztés jöhet szóba, mert nincs aki felvállalná, hogy el lett rontva a bevezetés, és új adattárházat/BI rendszert kell építeni

Térbeli eltérések.

Szintén multis probléma, hogy kinti adattárházak, BI rendszerek adataiból kell döntést támogatni a leányvállalatoknál. Miért probléma ez? Mert a leányvállalatok üzleti kultúrája sokszor olyan messze áll az anya kultúrájától, mint Makó Jeruzsálemtől.

Mondok egy példát: Az anyavállalat már egy érett piacon tevékenykedik, a leány pedig egy most épülőn. Ennek következtében teljesen mások a céljaik: Míg az anyánál a fő cél a profit - és a BI rendszer ennek szellemében a profit mérésére összpontosít - addig a leánynál a fő cél a minél magasabb volumen elérése. E különbségek aztán oda vezetnek, hogy a leány nem tudja használni az anya BI rendszerét, és a corporate BI harmonizáció helyett - fű alatt - saját maga kezd BI rendszer fejlesztésébe.

Hagy meséljek el egy történetet. Egyszer egy ügyfelemmel építettünk így fű alatt egy "fekete" BI rendszert, amit egy eldugott, erős PC-n építettünk felsővezetői jóváhagyással. Éveken keresztül működött, amikor váratlanul lebuktunk vele egy belső auditon. Jól meg is büntették a leányvállalatot és le kellett törölni a fekete BI-t...

Mit csináltunk? Letöröltük, és pár hónap múlva megépítettük újra. Csak jobban elrejtettük. Persze ennek okait csak az értheti meg aki, tudja milyen vakon vezetni egy vállalatot a gyarmatokon. (És az, aki dolgozott ilyen kétségbeesett, elkeseredett vezetővel...)

Időhiány

Megint élő példát hoznék. Adott egy vállalat, ahol észreveszik, hogy elkezdenek elvándorolni az ügyfelek. Erre válaszként ki akarnak fejleszteni egy megtartó terméket, de ehhez nagyon sok elemzésre van szükség, ráadásul az elemzéshez szükséges információk egy része nem található meg az adattárházban. Rendelkezésre állnak, de nincsenek betöltve az adattárházba. Be kellene csatornázni ezeket az adatokat az adattárházba, de nincs rá idő. Gyorsan kell cselekedni, hogy minél több ügyfelet megtartsanak az elvándorlók közül. Milyen lehetőség marad? Megint saját BI fejlesztés.

Üzleti titkok

Új keletű és tömegesnek semmiképp sem nevezhető, hogy megjelentek a saját fejlesztésű BI rendszerek mellett érvként az üzleti titkok is. A szervezeti egység által kezelt információk annyira szenzitívek, hogy nem akarják bevonni sem az IT-t, sem külső szállítót. Mi marad lehetőségként? A belső fejlesztés.

Kinőttük az Excelt

És végül a leggyakoribb ok: kinőttük az Excelt. Kell valami, ami az Excel szabadságát biztosítja, de annál már robosztusabb: több millió sort kezel, automatikusan frissíthető, webre publikálható, stb. Kell valami, ami az „Excelen belül, de azon túl van, „nagy adattáblákat képes kezelni, „szabadon bővíthető” és elérhető az üzleti felhasználóknak.

Összefoglalva: A miért használnak saját fejlesztésű BI rendszert kérdésre észak Amerikában is valószínűleg hasonló választ kapnánk, mint idehaza. Ezek a problémák valószínűleg ott is léteznek, csak a Forrester a problémát az eszközök oldaláról vizsgálta.

Mindenesetre a piaci elemzés remek indokot adott ahhoz, hogy egy kicsit elmerengjünk a hazai helyzeten és megnézzük miért kezdenek a hazai vállalatok saját BI fejlesztésbe...

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

hozzászólás

That's an inventive answer to an interesting question

Új hozzászólás