Venni vagy kinevelni?

Tegyük fel, hogy felmerül az igény egy BI rendszer bevezetésére. Ha Ön egy üzleti intelligenciára vagy adattárház építésre specializált tanácsadó cégnek dolgozik, akkor mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy elhozza a projektet. De – és erről fog szólni a cikk – mit csinál Ön, ha egy fejlesztő cégnél ül és nincs meg szükséges üzleti intelligencia kompetenciája?

Elvállalja az üzleti intelligencia projektet?

Ami ilyenkor először bevillan az ember agyába, az az, hogy „nem akarom átengedni az üzletet/ügyfelet másnak” vagy az, hogy „Ez olyan jó referencia lesz, hogy vétek lenne kihagyni”. Vagy „Eddig is minden újdonságot megtanultam, majd megtanulom ezt is. Nem lehet ez olyan nagy ördöngösség”

2000 környékét írunk. Miután túl voltunk az Y2K problémán, elkezdtek gombamód szaporodni az üzleti intelligencia bevezető cégek. Nem tudom mennyire emlékszik még, de ez volt az az időszak, amikor minden rendszerintegrátor cégnek volt üzleti intelligencia üzletága és ez volt az az időszak, amikor minden üzleti intelligencia prezentáción ott figyeltek a pörgő-forgó Rubik kockák, és fejlesztőkből avanzsált BI tanácsadók magyarázták az üzleti intelligencia lényegét. Mármint azt a lényeget, amit egy fejlesztő az üzleti intelligenciában látott. Például azt, hogy az OLAP-ban van lefúrás, ergó az OLAP egy adatbányász eszköz. (Hogy csak egyet említsek a sok téves felfogás közül.)

Ez persze nem az ő hibájuk volt. Én is emlékszem, hogy milyen butaságokat csináltam az első vezetői információs rendszerem átadásakor. De akkor az üzleti intelligencia még új volt. Ma már nem az.

De hol hibáztak ezek a cégek, amikor a fejlesztések területén oly sikeresek voltak? Valószínűleg ott, hogy úgy álltak hozzá egy üzleti intelligencia projekthez, mint a korábbi evolúciós fejlesztésekhez. Csakhogy egy üzleti intelligencia rendszer „lefejlesztése” során nem egy folyamatot kell leprogramozni, hanem egy olyan adatmodellt kell előállítani, amely az ügyfél hosszú távú igényeit képes lesz kielégíteni. (többek között). És ez nem egyenlő azzal, hogy „lefejlesztjük a riportokat”

Mindezzel nem azt akarom sugallni, hogy bele se kezdjen egy üzleti intelligencia projektbe. Sőt, mint a cikk végén látni fogja pont az ellenkezőjét. De azt tudnia kell, hogy valószínűleg nem fogja tudni olyan minőségben kiszolgálni ügyfeleit, mint amilyen minőséget megszokott öntől a fejlesztések területén. És ez rontani fogja az önről kialakult jó képet. Ha pedig új az ügyfél, akkor valószínűleg nem fogja elérni azt a célt, amit kitűzött maga elé: „csak hagy tegyem be a fél lábam és utána már enyém lesz az ügyfél egy életre”

Sok olyan céggel dolgoztam, akik tapasztalat nélkül elkezdték, és hosszú hónapok alatt sem jutottak eredményre. (pedig jól ismerték az SQL Server-t, az Excelt, …) Én általában már csak ekkor találkozom velük először.

Ettől a ponttól még jellemzően sikerre lehet vinni a projektet, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az idáig elköltött összegek jelentős része kidobott pénz.

Ne tegye ezt. Próbálja meg tudatosan végiggondolni, hogy milyen emberre, emberekre lesz szüksége, és ha ez nem áll rendelkezésére, akkor kezdjen el azon gondolkodni, hogy honnan fogja beszerezni vagy előállítani a szükséges szakértelmet.

Venni vagy kinevelni?


Ha olyan szerencsés helyzetben van, hogy a projekt még el sem kezdődött, akkor dönthet, hogy kinevel-e egy csapatot, vagy felvesz kiképzett üzleti intelligencia szakembereket.

Melyik az üdvözítő út? It depends on, ahogy az angol mondaná. De hogy egy kicsit konkrétabb legyek, járjuk körbe a lehetőségeket.

Üzleti intelligencia szakértők kinevelése a nulláról

Azaz felvesz néhány friss diplomást és kiképzi őket. Felejtse el. Erre sem ideje, sem pénze nem lesz. Ezt meg tudják tenni a tanácsadó cégek, mert rendelkeznek házon belül azzal a kompetenciával, és háttérrel ami ehhez szükséges.

Ha nincs olyan embere, aki ért az SQL serverhez (és komponenseihez: SSIS, SSAS, SSRS), vagy erős BI/adattárház múlttal rendelkezik csak épp nem ért az SQL Serverhez, akkor adja ki a munkát egy alvállalkozónak, vagy vegyen fel kész embereket a munkaerőpiacról. Kinevelni nulláról csak a BI/adattárház specialista cégnek éri meg. Egy fejlesztő cégnek másra van szüksége.

Kész üzleti intelligencia tanácsadók felvétele

Nem akarom elkeseríteni, de nehezen fog találni jó szakembert. (hacsak nem olyan projekten kell majd dolgoznia, amely kihívás neki, és az önéletrajzában is jól fog mutatni).

Miért nem vonzó a cége? Mert nincs még neve az üzleti intelligencia piacon, mert kockázatos, hogy sikerre tudja-e vinni a projektet, lesznek-e további projektjei, stb

Szembe kell néznie azzal a problémával is, hogy egy üzleti intelligencia szakértőért 30-50 %-kal többet kell majd fizetnie, mint amit most egy fejlesztőnek adhat. (plusz az a kockázati felár, amit a fentiek miatt még el fog kérni) És vegye figyelembe azt is, hogy ezt az embert pörgetnie kell, hogy kitermelje az árát.

Ha csak egy projektre kell ember, akkor próbáljon meg felvenni egy-két szabadúszó BI vagy adattárház alvállalkozót, de ha további céljai is vannak velük, akkor inkább próbálja meg a következőt:

Kiscsoportos üzleti intelligencia coaching

Vegyen egy-két SQL Szerverben jártas szakembert, vagy egy két BI-ban profi, de SQL Serverhez nem értő szakembert, béreljen fel egy coach-ot és képezze át őket üzleti intelligencia szakértőkké. Mire számítson, ha ezt az utat választja?

  1. képzésükre el kell költenie pármillió forintot (ennyibe kerül egy coach, aki fogja a kezüket, és átadja nekik a szükséges projekt tapasztalatot.) Egy emberre nem biztos, hogy megéri, de 2 vagy több emberre már igen. Számoldja ki, ha felvesz 2 embert aki, csak 200 eft-vel keres többet költségszinten, mint egy fejlesztő, akkor az 12 hónapra 4,8 millió.
  2. Szüksége lesz egy projektre (belsőre vagy külsőre, de a lényeg, hogy a projekt során az üzleti gondolkodást is el kell sajátítaniuk. Ne felejtse el: A célja az, hogy ők a coaching után saját maguk, önállóan legyenek képesek sok-sok nyereséges projektet leszállítani.
  3. És egy negatívum: el fogja bukni azt a pénzt, amit nem keresnek meg, mivel megszokott munkájuk helyett tanulással töltik idejüket. (kivéve, ha olyan projekten tanulnak, amelyet kifizet az ügyfél. De ebben az esetben kitermelik a coach költségét is, tehát 0 forintból megvan a kiképzett csapat!

Lehet sikeres (nyereséges) a BI coaching?

Igen! (bár én csak személyes tapasztalatot tudok mondani). Vegyük a két szélsőséges esetet:

Volt olyan cég, aki csak öt napra vett igénybe. Teljesen körülírták, hogy hova kell eljuttatnom a fejlesztőket. A fejlesztők pedig felkészültek és ez alatt az öt nap alatt teljesen leszívták az agyamat. (tényleg le a kalappal, mert nagyon jól felkészültek. Mondjuk kőkemény üzleti intelligencia és adattárház háttérrel rendelkeztek, csak az SQL Serveres tudásuk hiányzott). Megérte? Igen, mert e nélkül nem tudták volna a határidőre átadni a projektet.

A másik véglet, amikor egy céggel 3,5 hónapot töltöttünk együtt. Mi lett az eredménye? Túl vannak a 3. sikeres bevezetésen, és jelenleg a 4.-en dolgoztak. Megérte? Azt gondolom igen :-)

Update 2014 november 23.: Ez volt az első nagyobb adattárház coaching projektem. Ma már jónéhányon túl vagyok, és a GRAPHISOFT coaching alapú adattárház bevezetéséről esettanulmány is készült. Olvassa el, mert sokat lehet belőle tanulni. Link: Graphisoft adattárház coaching esettanulmány

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Kedves Attila, A mai nap próbáltuk a kapcsolatot veled felvenni (SSAS bevezetés) ,de sajnos a 'Kovari.Attila@biprojekt.hu' címre küdött levelek sorra "The following recipient(s) cannot be reached: kovari.attila@biprojekt.hu" hibaüzenettel térnek vissza. Kérlek keress a fenti címen. Üdvözlettel Vajda Csaba

Kedves Csaba! Döbbenten és értetlenül állok a probléma előtt. Megkerestem a rendszergazdát aki egyelőre nem tudott mondani semmit, de továbbküldte a problémát a szolgáltató felé. Remélem holnap kiderül, hogy mi okozza a hibát. A kapcsolatot felveszem Veled egy másik e-mail címről. Üdv, Attila

Kedves Csaba! Tisztázódott a hiba oka. A szolgáltató elemezte a logot és kiderítette, hogy a tartományodból jövő e-maileket a rendszer „vmi vírusnak ismerte fel” A problémát megoldották. De. Ha esetleg más is beleütközne ebbe a falba, akkor kérem, hogy küldje el a levelet a privát e-mail címemre is (Kovari.Attila@BalkanBivak.hu), vagy hívjon fel a 061 200 95 40-es telefonszámon Előre is köszönöm. Üdv, Attila

Új hozzászólás