Vigyázat! A BI rendszerek transzparenciát okoznak!

Sok bemutatót tartottam már 11 éves üzleti intelligencia pályafutásom alatt és ez idő alatt sok mindent láttam már. Volt, hogy kizavartak a bemutató közepén, mert a menedzsment olyan belső vitába kezdett, amiről nekem nem szabadott hallanom. Emlékezetes volt ez is, de mégsem ez volt a legemlékezetesebb.

A legemlékezetesebb az első volt. (ahogy sok minden másban is) Akkoriban zöldfülűként egy termelő vállalatnak építettem vezetői információs rendszert és az aktuális projektszakasz a készletek vizsgálata volt. Még tisztán emlékszem, mert nagyon sok szakirodalmat elolvastam a készletek értékelése témakörből, hogy mindent ki tudjak hozni a forrásadatokból azon az ominózus bemutatón, amiről most fogok írni.

A vezetői információs rendszer elkészült. Fel lett töltve adatokkal és én balga elkezdtem példákat gyűjteni a bemutatóra. Nézzük meg hogy alakul xy anyag készletértéke, hogyan alakul xy anyag forgási sebessége, és csak kíváncsiságból megnéztem, hogy melyek azok az anyagok, amelyekből indokolatlanul sok volt a raktáron. És találtam egy olyat amiből soktízévnyi termelést tudtak volna fedezni.

Megvan a példa! Mondtam magamban és gyorsan kiszámoltam a vezetői információs rendszer megtérülését. Kijött, ha kicsit javítanának a készletgazdálkodáson, akkor a VIR (vezetői információs rendszer) pillanatok alatt megtérülne. Király.

Eljött a vezetői információs rendszer átadásának pillanata. Elkezdődött a bemutató és már a zsebemben éreztem a gratulációkat. Néhány dia és rátértem a lényegre.

  • Látják a riporton azokat a piros számokat? No azok jelentik azt, hogy az adott anyagból az adott időszakban több volt, mint amennyit forgási sebességük és beszerzési idejük indokolt volna.
  • Most válasszuk ki közülük az xy anyagot (azt, amelyikből túl sok volt), és nézzük meg a beszerzési és felhasználási görbéket. Látják? (Tisztán látszott, hogy iszonyat mennyiség volt belőle raktáron és minden hónapban hozzávásároltak még egy kicsit, miközben alig használtak fel belőle valamit)

Még mondtam volna tovább, de az számítástechnikai osztályvezető közbeszólt:

  • Attila. Ugorjunk!
  • Á - mondom neki - Ez még semmi! Ezt figyeljék: Nézzük meg, hogy mennyi forgóeszközt köt le ez a készlet (hány forint áll benne). Ha csak ennek az anyagnak befejeznétek most a beszerzését, akkor a vezetői információs rendszer x időn belül... De nem engedte végigmondani, hogy megtérülne
  • Attila! Arra kértem, hogy ugorjon tovább!
  • Rendben. - mondtam. De nem értettem az egészet. Milyen cég lehet az, amelyiknek ennyire mindegy? Mindjárt letöröm az egészet! - mérgelődtem magamban, mint a Hivatali patkányok című film főhőse.

A bemutató után kikísért a számítástechnikai osztály vezetője, és azt kérte, hogy legközelebb mutassam meg neki a prezentációt mielőtt a menedzsmenthez megyünk, mert most egy olyan dologba tenyereltem, amiről mindenki tudott, mégsem kellett volna ilyen nyíltan megmutatni.

Mint kiderült, ebből az alapanyagból pusztán „bizonyos kapcsolatok ápolása miatt" kell újabb és újabb mennyiséget rendelni. Nem azért történik mindez, mert így jó, vagy mert valaki elront valamit, hanem azért mert így kell lennie.

-- x -- x --

Hölgyeim és uraim! Tessék vigyázni, mert a vezetői információs rendszerek, az adattárházak, az üzleti intelligencia rendszerek transzparenciát okoznak, és átláthatóvá teszik a vállalatot. Ez a történet szerencsésen ért véget. Utána jót mosolyogtunk az egészen, és a projekt újabb fázisokkal még hónapokig futott tovább.

De volt olyan projektem, amelyik nem ilyen szerencsésen végződött. Még a befejezést sem érte meg, mert a termelés rájött, hogy a központi kontrolling az új vezetői információs rendszerből azonnal értesül majd a tegnapi selejtről. Nem eltitkolni akarták ők a selejtet, csak nem szerették volna, ha azonnal látszana. Jobb az ha szépen belesimul a hó végi átlagos számokba, és nem kell magyarázkodni másnap reggel 8:15-kor, hogy mi történt előző este.

Ha Ön most kezd üzleti intelligencia rendszer bevezetésbe, akkor gondoljon az ehhez hasonló szervezeti kockázatokra. Mérje fel, vagy valakivel méresse fel, hogy mekkora veszélyt jelentenek, és próbálja meg kiküszöbölni őket lehetőleg még az üzleti intelligencia vagy adattárház bevezetés megkezdése előtt. Ezen kockázatok kiküszöbölésére léteznek bevált motivációs és egyéb módszerek. Ha azonban ezek az Ön cégénél csődöt mondanának, akkor inkább hagyja ki a kockázatos területeket az első körből, nehogy azok magával rántsák az egész projektet.

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

Új hozzászólás