Publikusan elérhető hazai Power BI dashboardok az MNB-től a Parlamentig

Az alábbi cikkben megpróbálom összeszedni a publikusan elérhető hazai Power BI dashboardokat.

Az első fecske jó 4-5 évvel ezelőtt az MNB volt. Ha jól emlékszem ők voltak az elsők, akik a pdf alapú publikus statisztikai adatszolgáltatásaikat leváltották Power BI alapúra. Óriási dolog volt ez anno. A Power BI még nem volt ilyen széles körben elfogadott, ahogy az sem, hogy a szöveges pdf publikációkat interaktív dashboardokra váltsák.  

A minap pedig megjelent néhány Power BI dashboard a Parlament honlapján. Ha ma felmegy egy képviselő a Parlament oldalára, akkor ott interaktívan elemezheti a demográfiai, Kutatás-fejlesztési, és lakossági pénzügyek adatait. Nem egy statikus pdf alapú kimutatásból kell tájékozódnia mondjuk a demográfiai változásokról, hanem egy interaktív dashboardon ahol le tud fúrni, rá tud szűrni az őt érdeklő adatokra. És ahogy hallom ez még csak a kezdet. (Ha jobban is érdekli a téma, akkor jöjjön el a Budapest BI fórumra, ahol lesz is erről egy előadás.)

Ahogy az MNB esetében is, úgy a Parlament esetében is egy maroknyi csapat állt a háttérben, akik jobbítani akartak az adatszolgáltatás színvonalán. És nem BI fejlesztőkről beszélünk, hanem statisztikusokról, elemzőkről akik vették a fáradtságot és megtanulták a Power BI-t. (Gondoljon bele mennyi követ kellett megmozgatni, mennyi gátat kellett áttörni ahhoz ahhoz, hogy ezek az interaktív grafikonok megjelenhessenek az MNB vagy a Parlament honlapján. Maximális tisztelet innen is.)

Nem csak nekik, hanem mindenkinek aki javítani akar az adatszolgáltatás színvonalán. Mert bár csak ezt a két sztorit ismerem személyesen, de rajtuk kívül jónéhány hazai példa van még publikus Power BI dashboardokra. Ezek linkjét bemásolom ide, de ha tud valakiről, aki kimaradt, akkor kérem írja be a kommentbe, vagy küldjön róla egy emailt.

Publikus hazai Power BI dashboardok:

Jó látni, hogy ennyi publikus vállalati/intézményi Power BI dashboard van és remélem, hogy másokat is inspirál arra, hogy elinduljon ezen az úton.

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. június 13.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás