Megjelölés dátumtáblaként (Mark as Date Table)

Mind a Power Pivotban, mind a Power BI-ban meg lehet jelölni egy táblát dátum táblaként.

Alapértelmezetten akkor kell egy táblát megjelölni dátumtáblaként, ha a dátum táblát nem dátum típusú mezővel kötjük a többi táblához. Adattárházakban például a dátumot jellemzően egész számként és nem dátumként tároljuk. (pl. a 2021. február 7.-ét 20210207-ként) Ennek számos oka van, de erről már írtam a Miért használjunk mesterséges kulcsot a dátum dimenzióban?  című cikkben.

Namost, ha a dátum (dimenzió) táblánk ilyen mesterséges kulcsokon keresztül kapcsolódik a (tény)táblákhoz, akkor az idősor kalkuláló (Time Intelligence) DAX függvények (Pl: SamePeriodLastYear(); TotalYTD(), stb) hibásan fognak működni. Ezek a függvények ugyanis olyan környezetre lettek optimalizálva, ahol a táblák dátum típusú kulcsoszlopokon keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ha ettől eltérünk akkor az adatbáziskezelő tudtára kell adnunk, hogy bár a táblák nem dátum típusú oszlopokon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, attól még kezelje őket pont úgy, mintha dátum típusú kulcsokon keresztül kapcsolódnának egymáshoz. És a megjelölés dátumtáblaként (Mark as Date Tabel) funkcióval pont ezt érjük el.

A dátumtáblaként jelölésnek azonban Power BI-ban más előnye is van:

  1. A Power BI ellenőrzi a dátum táblánkat, hogy van-e benne lyuk. Ha ugyanis a dátum táblából kihagyunk véletlenül egy napot, akkor az idősor kalkuláló függvények hibásan fognak működni. (A Power Pivot ezt nem ellenőrzi. Igaz ennek meg van az az előnye, hogy Power Pivottal tudunk készíteni havi bontású dátum táblát is, mert ott a Mark as Date Table ezt megengedi, de a Power BI nem)
  2. Ha megjelölünk egy táblát dátum táblaként, akkor automatikusan kikapcsolja a Power BI beépített (ezer sebtől vérző) saját dátum tábláját. És ez óriási előny.

Összefoglalva: Mindezeket figyelembe véve a dátum táblát mindig meg kell jelölni dátumtáblaként. Hátrány nem származik belőle, az elmulasztása viszont nehezen felderíthető hibát eredményezhet.

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. június 13.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. április 23-24.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás