Ismétlődő szóközök megtartása Power BI vizualizációkban

A Power BI vizualizációi alapértelmezetten TRIM-elik a szövegeket. (Szövegen belül is kicserélik az ismétlődő szóközöket egy szóközre.) Mutatom:

A táblában még így néznek ki az adatok: A kódok és a feladatok között szóközökkel növeljük a bekezdéseket

 

De a Gantt diagramban már így jelennek meg:

Vannak olyan vizualizációk, ahol ki lehet kapcsolni a „Felesleges szóközök” eltávolítását, de a Gantt diagramban pl. nem. Márpedig az elvárás az, hogy egy ilyen Gantt diagram készüljön:

Hogyan tudunk ilyen tagolt, a szóközöket nem eltávolító vizualizációkat készíteni? Sajnos csak úgy, hogy a szóközöket kicseréljük whitespace karakterre. Ilyen például a three-per-em space vagy másnéven thick space. Ezt a 2004-es kódú karaktert a Power BI szóközként jeleníti meg, de a valóságban nem az.

Character.FromNumber()

Próbálkoztam azzal, hogy a szóközöket kicserélem a Character.FromNumber(2004) Power Query függvénnyel whitespace-re, de ez nem vezetett sikerre. Viszont a tanácsadók által gyakran használt Microsoft Word nevű programmal meg tudtam csinálni azt, hogy egy üres dokumentumba beszúrtam egy 2004 kódú szimbólumot és azt kimásolva a vágólapra, majd beillesztve a Power Query Table.ReplaceValue() függvényébe már tökéletesen működött :-)

Összefoglalva: A legtöbb Power BI vizualizáció eltávolítja a szövegekből a felesleges karaktereket. Ha szükség van ezek megtartására, akkor ki kell cserélnünk a szóközöket olyan láthatatlan vezérlő karakterekre, mint a 2004-es kódú.

Megj.: Ezt a karaktert nem csak a szóközök helyettesítésére használhatjuk. Volt olyan projektem, ahol személyneveket kellett megjeleníteni úgy, hogy nem jeleníthettük meg mellettük a dolgozók kódját. Az volt az elvárás, hogyha három Kovács József van az adatbázisban, akkor azt három soron jelenítsük meg. Ez úgy ugrottuk meg anno, hogy a második Kovács József nevéhez hozzáfűztünk egy láthatatlan szóközt, a másodikhoz kettőt

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. június 14.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás