Feltételes formázás Power BI-ban számított mezővel

Power BI táblázatokban tudjuk a cellák színét feltételesen formázni vagy tudunk a számokhoz (értéküktől függően) ikonokat rendelni. Ehhez kapunk egy űrlapot ahol mindent össze tudunk kattintgatni, de lehetőségünk van arra is, hogy egy számított mező (measure) adja vissza a színt, vagy az ikont, amit a Power BI-nak meg kell jelenítenie.

Ez utóbbihoz kell írnunk egy DAX számított mezőt (measure), amely visszaadja a megjelenítendő ikon nevét:

 

Ezt követően Power BI-ban a feltételes formázásnál be tudjuk állítani, hogy a feltételes formázás a számított mező (measure) visszatérési értéke alapján valósuljon meg:

 

És íme az eredmény:

A Power BI ikonok neve itt megtalálható: Power BI Icon Names

Ui.: Miért használjuk ezt a módszert? Miért nem jó, ha a Power BI felületén állítom be a feltételes formázást? Hiszen ezt meg tudom valósítani ott is, és akkor nem kell DAX measure-ökkel bíbelődnöm.... 

Jogos, de

  1. Haladóbb szinten sokkal kényelmesebb DAX measure-ökkel formázni, mint a hitvány felhasználói élményt adó űrlapon kattintgatni.
  2. Számított mezőkkel tetszőleges ikonokat ki tudunk tenni. Olyanokat is, amelyek nincsenek a Power BI ikonkészletében. Írok is róla szerintem a jövő héten, mert ez fontos annak aki a vállalati arculatnak megfelelő ikonokat akar használni.

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 26.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás