Excel fájlok megnyitása böngészőben

Anno írtam róla, hogy a Power Pivotos Excel fájlok böngészőben történő megnyitásának két módja van:

  1. Felmásoljuk az Excel fájlt egy SharePoint online vagy egy Onedrive for Business könyvtárba
  2. Felpublikáljuk az Excel fájlt egy Power BI munkaterületre

és megosztjuk a fájl hivatkozását (linkjét) a felhasználókkal.

Az azonban kimaradt a cikkből, hogy hogyan lehet kontrollálni, hogy hol nyíljon meg a link mögötti Excel fájl. Ha ugyanis egy böngészőben kattintok a linkre, akkor az Excel fájl is böngészőben fog megnyílni. Ha egy asztali alkalmazásban kattintok a linkre, (pl.: Outlook-ban), akkor az asztali Excelben fog megnyílni.

Hogyan tudom szabályozni, hogy hol nyíljon meg az Excel fájl?

A legjobb lenne, ha a megosztási linken keresztül tudnám valahogy szabályozni, hogy hol nyíljon meg az Excel fájl. Pl a megosztott linkhez hozzáfüzök egy paramétert, hogy ?OpenIn=DesktopApp. Ezt azonban sosem fogom tudni megtenni… Ennek elsősorban biztonsági okai vannak, és nem is hiszem hogy valaha is lesz ezen a téren változás, hiszen az egy elég jelentős biztonsági kockázat lenne, ha a linken keresztül tudnám szabályozni, hogy az mit indítson el.

Annyit tudunk csak tenni, hogy az Excelen belül ki/be kapcsoljuk az Office-fájlok hivatkozásainak megnyitását az Office asztali alkalmazásokban.

 

Ha kikapcsoljuk, akkor az Excel fájlok böngészőben fognak megnyílni, ha bekapcsoljuk akkor az asztali alkalmazásban.

Nem túl felhasználóbarát sajnos… Nem mondhatom a vezetőmnek, hogy ahhoz, hogy böngészőben tudd megnyitni az Excel fájlt, lépj be az Excel-be, kattints a beállításokon belül a speciális beállításokra, majd kattints a hivatkozáskezelésnél tiltsd le a megnyitást az asztali Excelben.

Megj.: Ha azt szeretném, hogy a főninek böngészőben nyíljon meg az Excel riport amikor rákattint az Outlook asztali alkalmazásban, akkor fel kell publikálnom az Excel fájlt a Power BI-ba és onnan kell kimásolnom a fájl linkjét. Ebben az esetben ugyanis a Power BI-on belül, böngészőben fogja megnyitni a riportot. Igaz ehhez Power BI licensz kell…

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. szeptember 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás