Adathelyesírás: ezres szeparátor

A magyar helyesírás szabályainak megfelelően csak a 9999-nél nagyobb számoknál használunk ezres tagolást. Azaz 9999 helyesen írva így néz ki: 9999. A 9 999 formátum tehát helytelen, de a 10 000 már helyes. (A pontos definíció itt olvasható)

A kérdés már csak az, hogy Power BI-ban hogyan tudjuk a magyar helyesírás szabályainak megfelelően dinamikusan formázni a számokat attól függően, hogy a szám 9999-nél nagyobb-e vagy sem? Mutatom:

A számított mezők számformátumát dinamikusra kell állítani:

 

És a képletsávba a következő képletet kell írni

IF(SELECTEDMEASURE() <10000, "0", "#,0")

De. És itt jön a lényeg. (avagy álljunk meg egy szóra, ahogy Grétsy tanárúr mondta anno): A magyar helyesírás szabályai szerint, ha a számokat oszlopba tesszük és az oszlopban van legalább egy 9999-nél nagyobb szám, akkor minden számot ezres szeparátorral kell megjelenítenünk. Még a 10 000-nél kisebbeket is.

Tehát ez így helytelen:

és ez a helyes:

De ez is helytelen

De ez már helyes:

és ez is helyes:

Nade, hogy programozzuk ezt le Power BI-ban? Általánosan szerintem sehogy. Azaz nem tudunk olyan dinamikus formatstring-et definiálni, amely minden esetben jó formátumban tér vissza. Egy táblázatra tudunk írni olyan formatstringet, amely a magyar helyesírás szabályainak megfelelően formáz, de általános formulát nem tudunk adni.

A fenti táblára tudunk olyan dinamikus formatstringet írni amely az összesen sor értéke alapján formáz:

IF (

    CALCULATE ( SELECTEDMEASURE (), ALLSELECTED ( 'Gyógyszertörzs'[Készítmény] ) ) < 10000,

    "0",

    "#,0"

)

De ez is sántít, mert azt feltételezzük, hogy egy készítmény értékesítési forgalma nem lehet negatív. Azaz nincs visszárú, sztornó, stb. Szóval szerintem mivel a DAX nem látja a vizualizációt, ezért nem tudunk olyan formatstringet írni, amely általánosan, minden táblázatra működik. Kártyára tudunk, de táblázatra nem.

Ezres szeparátor: pont vagy szóköz?

Szóköz az ajánlott, de érdekes módon a szabályzat a pontot is engedi: "Ha a számokat számjeggyel írjuk, az öt vagy ennél több számjegyű számok írásában a számjegyeket a hátulról számított szokásos hármas számcsoportok szerint tagoljuk, s az egyes csoportokat közzel (esetleg ponttal) választjuk el egymástól, például: 20 611 vagy 20.611"

Összefoglalva: A magyar helyesírás szabályai szerint ezres szeparátorokat csak 9999-nél nagyobb számoknál használunk, de ha egy táblázatban van legalább egy 9999-nél nagyobb szám, akkor a táblázaton belül minden számban használunk ezres szeparátort. Az ezres szeparátor szóköz, de a szabályzat a pontot is engedi.

 

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 26.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás