Év-év összehasonlítás idősoros grafikonokon

Megint egy Power BI workshop téma jön: Hogyan ábrázoljunk változásokat/eltéréseket, hogyan hasonlítsunk össze idősorokat dashboardokon?

Készülök a Power BI workshopra, úgyhogy jöjjön egy adatvizualizációs téma :-) Idősoros év-év összehasonlításokhoz jellemzően vonaldiagramot használunk. Mutatom:

Vajon hatékony ez az ábrázolási mód? Ha az az üzenetünk, hogy a termék forgalma szezonális akkor igen. A grafikon szépen kifejezi, hogy a termék forgalma nagyon hasonlóan alakul az előző év forgalmához.

De ha azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan változott a forgalom előző évhez képest, akkor a fenti diagram már nem éri el a célját. Nagyon nehéz belőle ugyanis egy olyan kérdést megválaszolni, mint a ,,Melyik hónapban volt a legnagyobb változás előző évhez képest"

Ha tehát a változást szeretnénk ábrázolni, akkor a fenti grafikon helyett sokkal jobban célba juttatja mondanivalót egy olyan grafikon, amely csak a változást ábrázolja. Mutatom: 

A fenti grafikon remekül szemlélteti, hogy hol tudtunk nőni előző évhez képest és hol nem. Ez persze leolvasható az előző grafikonból is, de csak nagyon-nagyon nehezen...

Összefoglalva: Ha a változást akarjuk ábrázolni, akkor tegyük azt a grafikonra. Ne a dashboard befogadójának kelljen szemmel deltát számolnia mert nem minden esetben fog sikerülni neki smiley

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. június 14.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás