SelectedValue()

Készülök a holnaputáni Power BI workshopra és közben eszembe jutott, hogy nemrég kijött egy új függvény (SelectedValue), amellyel egyszerűbbé tehetjük a workshopon használt mutatószámok közül egy-kettő előállítását. 
 
Először nézzük a megoldandó problémákat:  

Elemzői magyarázat

Adott egy dashboard, amely szépen mutatja hogy mely termékek forgalma marad el a céltól. A menedzserünk szereti, mert kapásból látja hogy hol kell beavatkoznia, de szeretné azt is látni, hogy miért nem értük el a célt. Épp ezért arra kér, hogy az elemzők magyarázatai jelenjenek meg a dashboardon méghozzá kontextusfüggően: A termék fölé vive az egeret, szeretné látni a tervtől való eltérés a magyarázatát.
 
 
Elezői kommentek kiírása kontextusfüggően a SELECTEDVALUE() függvény segítségével
 

Dinamikus dashboard cím

A másik megoldandó probléma, a dashboardjaink címének dinamikus változtatása. Szeretnénk, ha az aktulásis hónap, a kiválasztott termék neve jelenjen meg a dashboard címében, hogy nyomtatás után is tudjuk milyen számokat látunk a dashboardon.
 
Mindkét probléma megoldására az IF(), HASONEVALUE(), VALUES() függvények segítségével összeállított mutatószámot használtuk. A függvények nem bonyolultak, a mutatószám is egyszerű de tanfolyami keretek között sok idő ment ek a magyarázattal és a képletek megírásával.
 
Ennek szerencsére most vége. Kijött ugyanis egy SelectedValue() nevű függvény amivel a fenti problémákat egyszerűen meg tudjuk oldani. A probléma megoldásához le kell kérdeznünk az aktuális szűrést. Régen (két hónappal ezelőtt smiley) ezt így tudtuk megoldani:
 

IF(HASONEVALUE('Tábla[Oszlop]); VALUES('Tábla'[Oszlop]); "Az elemzői komment megtekintéséhez kattints egy termékre")

Most így:
SelectedValue('Tábla[Oszlop]; "Az elemzői komment megtekintéséhez kattints egy termékre")
Nem egetrengető újdonság, de a segítségével megspórolunk pár percet a tanfolyamon, amit más problémák megoldására tudunk használni. Úgyhogy használni fogjuk kedden smiley
 
A SelectedValue() függvény egyéb felhasználási lehetőségeit itt megismerheti.  

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. január 24.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás