A Microsoft víziója az SQL Server jövőjéről

Mindig örülök, ha konkrét számokat olvashatok az SQL Server népszerűségéről. Persze nem tudom sem előző verziók, sem más gyártók adataihoz hasonlítani, és azt sem tudom, hogy hányan használják az OLAP szervert, vagy hányan építenek rá adattárházat, adatpiacot, de legalább sejthetem, hogy hányan használhatnak, illetve hányan érdeklődnek az SQL Server iránt. Nos. Az SQL 2005 fejlesztési időszaka alatt több min 6 millió CTP SQL Server-t töltöttek le világszerte, a termékbejelentés óta pedig több mint 2 millió SQL Server Express-t (az SQL Server Express az SQL szerver ingyenes változata)

A termék még friss. Öt hónap sem telt el bejelentése óta, és máris megjelent az első szervizcsomag (SQL Server 2005 SP1), mely a hibajavítások mellett tartalmazza a beígért adatbázis tükrözést, az SQL Server 2005 Management Studio Express-t, valamint új monitorozási eszközöket.

Szóval még öt hónap sem telt el, és nyárra itt lesz az SQL Server Everywhere Edition CTP változata, év végére pedig a végleges verzió.

Az SQL Server Everywhere Edition része a Microsoft Your Data, Any Place, Any Time víziójának, melynek keretében

  • 2-3 évenként számíthatunk új SQL Server verziókra
  • Bemutatkozik az "SQL Server AlwaysOn" technológia, mely az SQL Server rendelkezésre állását javítja majd. (mirroring, failover clustering, database snapshots).
  • A relációs és OLAP adatmodelleken túl jelentősen növelik az egyéb adatmodellek (térinformatika, geometriai ábrázolás) támogatottságát
  • Megjelenik egy "könnyű" kliens oldali relációs adatbázis-kezelő (SQL Server Everywhere Edition), mely képes lesz bármilyen kliensen futni, bármilyen SQL Server változattal kapcsolatot létesíteni, és adatait hatékonyan szinkronizálni.
  • Nagyobb hangsúlyt kap a döntéstámogatás.

És mit jelent az új vízió nekünk üzleti intelligencia és adattárház rendszerekkel foglalkozóknak? Valószínűleg sok jót. Kezdődött a Business Scorecard Manager-rel, majd jött az Excel 2007 (Excel 12) az új BI képességekkel, és egy hónapja a ProClarity megvásárlása. Persze még nem tudjuk mi lesz a ProClarity sorsa: beépül az office-ba, vagy megmarad külön kliens alkalmazásnak? (Valószínűleg az utóbbi.)

A tendenciák mindenesetre azt mutatják, hogy a Microsoft egyre jobban fókuszál a BI piacra, és annak egyre erősebb versenyzőjévé válik

Felhasznált irodalom: SQL Server 2005 Update from Paul Flessner

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás