(Power) BI Magic Quadrant 2018

Kijött a Gartner szokásos éves BI Magic Quadrantja és a Microsoft BI megoldása mind a megvalósítási készségben mind a vízióban a legjobb helyen végzett. Az erősségi közé idén az árat, az egyszerű használatot, a termék mögötti víziót és az ügyfélélményt sorolja a Gartner míg figyelmeztető jelként említi a földi verzió felhős verzióhoz képesti lemaradását, a szervezeteken belüli egysíkú, standard reporing szerű használat dominanciáját, a teljes élményhez szükséges funkciók több terméken keresztüli elérését és a csak ,,átlagos" vásárlási élményt.

Ezekkel lehet vitatkozni, lehet egyetérteni vagy egyet nem érteni, de ma a Gartner elemzése a legmeghatározóbb a piacon úgyhogy mindenképpen érdemes elolvasni. Link 

Amiről azonban kevesebb szó esik, az az út amit a Microsoft megtett a vezető pozícióig. Ez az út ugyanis koránt sem volt kikövezve és jónéhány tanulsággal szolgált.

A Power BI elődje Pover Pivot néven, oszlopalapú adatbázisként kezdte pályafutását Excel bővítményként valamikor 2010 környékén. A Ennek óriási volt a sikere és óriási a sikere még ma is, de a vizualizációs képességei egyenlőek voltak az Excel adatvizualizációs képességeivel, aminek megvannak a korlátai. Épp e korlátok leküzdésére hozták ki a Power View-t ami azonban később - a Silverlight alapok miatt - technológiai szempontból zsákutcának bizonyult. De ez a Power View nyitotta meg az utat a Power BI előtt, ennek a Power View-nak az emlőjén fejlődött ki később az a termék amit ma Power BI néven emlegetünk.

Ekkoriban azonban még csak desktop BI eszközként élt a Power Pivot - Power View kombó, nagyon hiányzott a szoftver nagyvállalati BI lába. És ekkor kezdődött az útkeresés...

Először a földi SharePoint-ba fejlesztették bele a Power BI nagyvállalati funkcióit, majd az Office 365-ben alakították ki ennek felhős változatát. Architekturális szempontból azonban mindkettő túl bonyolultnak bizonyult. Ahhoz ugyanis hogy felállíthassunk egy BI architektúrát érteni kellett a SharePointhoz és/vagy Office 365-höz. Egy BI-os fejlesztőnek/architektnek ezek teljesen idegen technológiák voltak ráadásul az egész olyan koncepció nélkülinek tűnt. Látszott hogy a Microsoft a meglévő technológiáit felhasználva akarta kialakítani az új BI architektúráját. Kicsit úgy, mint az alábbi Pannónia motorkerékpárt:

Csepel Tacskó kerékpárkormány, banánülés, P20-as alkatrészek... Easy rider öcsém 1970-ből...

Na ez volt az a termék amely nehezen volt vállalható. És itt most nem a Pannóniára gondoltam smiley Nagyon sok energiát öltem a Power BI Office 365-ös és SharePointos változatának megismerésébe és aztán azt mondtam hogy hagyjuk. Nem érdemes ezzel foglalkozni és feladtam. Nagyjából ugyanazon okok miatt mint ami miatt anno a Planning-et is: Túl bonyolultnak tartottam az architektúrát.

Szerencsére a Microsoft is hasonlóan gondolkodhatott és úgy ahogy van kidobta a Power BI-t és csinált helyette egy vadonatújat. Egy olyat, amely már független a SharePointtól, az Exceltől és gyakorlatilag minden béklyótól. Teljesen új módszertanok mentén teljesen új terméket fejlesztettek. Elölről. Kezdetben ,,wow" fókusszal csak a látványos funkcióra koncentrálva. Ezzel a stratégiával rövid idő alatt óriási felhasználói bázist építettek, amely visszajelzései alapján fejlesztették - és fejlesztik ma is - a ,,fontos" funkciókat.

Ez lett végül az a termék, amely Power BI 2.0-ként vonult be a történelembe és foglalja el már két éve a BI Magic Quadrant legelőkelőbb pozícióját. Hosszú és rögös volt ez a fejlesztési út, de ha mindez szükséges volt ahhoz, hogy kialakuljon ez a szerethető termék, akkor megérte.

A Microsoft nem véletlenül van idén is a vezető kvadráns legelőkelőbb helyén.  Óriási energiákat tolnak a Power BI-ba és mindent megtesznek azért, hogy a termék sikeres legyen. És ez meg is látszik a termék megítélésén. Lehet legyinteni a Microsoft név hallatán, de a Power BI ma az egyik legjobb BI termék a piacon...

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. június 14.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás