Power BI Desktop fájlok verziózása

A Power BI natívan nem támogatja a fejlesztés során készült eredménytermékek verziózását: A mentések alkalmával nem tartja meg a korábbi mentett állapotot és hoz létre egy új verziót, hanem a már mentett munkát felülírja. Ezért ha szeretnénk megtartani a fejlesztés során készített verziókat akkor nekünk kell kidolgoznunk valamilyen szisztémát amely mentén megoldjuk a Power BI fájlok verziózását.

A verziózásra van egy csomó szoftver (Team Foundation Server (TFS), Visual Studio Team Services), stb, de ezen eszközök használatára nem tudjuk rábírni az üzlet felhasználókat még akkor se, ha bottal ütjük őket.

Nekik van már egy, az Exceles világban kiforrott verziókezelési szisztémájuk és ezt szeretnék a Power BI-ban is alkalmazni. Ennek a szisztémának a lényege, hogy minden verziót más néven mentenek és a fájl nevében utalnak a verzióra. Igy születnek a v02_végleges_ezthasználd _jó_final_jo2.xlsx elnevezésű fájlok.

Csakhogy e kiforrott verziókezelési módszertan két sebből is vérzik:

  • A felhős/szerveres Power BI minden egyes más néven mentett fájlt külön adatbáziskét kezel, igy minden egyes más néven mentett fájlra újra be kell állítani az adatfrissítést, ha hivatkozik rá riport akkor annak át kell írni a forrását, stb.
  • A Power BI fájlok a bennük tárolt adatok miatt jellemzően nagyok, igy minden egyes új verzióval sok megabájtnyi adatot menünk újra és újra feleslegesen.

Megoldás

OneDrive for Business

Elsőre megoldásnak tűnhet a Power BI Desktop file-ok Onedrive for business-en történő  tárolása. A OneDrive for Business ugyanis automatikusan verzióz, nem kell más néven elmentenünk a fájlt ahhoz hogy megmaradjanak a korábbi verzióink. De a OneDrive for Business nem oldja meg a fájlokban tárolt adatok töbszörös (felesleges) tárolását.

Power BI template fájl.

Nem erre találták ki, de használható verziózásra :-) A Power BI template fájl ugyanis mentéskor kitörli a táblában tárolt adatokat, de minden mást ment. Menti a kalkulációinkat a tábláink szerkezetét és kapcsolataikat, a táblákat feltöltő szkripteket, az adatforrásokat, a riportokat, stb. Mindent, de az adatokat nem. És nekünk pont erre van szükségünk...

Összefoglalva: Power BI fájlokat úgy tudunk verziózottan menteni, hogy a Power BI Desktop fájlt template-ként mentjük (Mentés másként majd mentés mint Power BI sablonfájl) Így az adatokon kívül minden mentésre kerül. Ha vissza akarunk nyúlni egy korábbi verzióhoz, akkor elég elővenni a template fájlt, rányomni az adatfrissítés gombra és előáll a korábbi fejlesztési verzió adatokkal és minden mással pont úgy ahogy korábban mentettük.

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. június 14.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás