Open Data: Az adatmegosztás egy új módszere

Ma hogyan osztjuk meg az adatainkat másokkal?

Kitesszük Excel, Access, txt fájlokba és

  • átadjuk pendrive-on
  • elküldjük e-mailen
  • vagy felmásoljuk egy mindenki számára hozzáférhető helyre

Ma ezek az adatcsere legelterjedtebb módszerei. A most következő cikkben mutatok néhány ettől eltérő módszert az adatmegosztásra.

Felhőben futó adatbázis

több, mint 2 éve bérlek a felhőben egy SQL Servert (SQL Server Azure) és osztom meg az Önkiszolgáló BI workshop résztvevőivel ezen keresztül a workshopon használt forrásadatokat. Így bármikor, bárhonnan, a tanfolyam után is elérhetik őket.

Hogy kell elképzelni ezt a felhőben futó SQL Azure-t? Az SQL Azure adatbázis pont úgy viselkedik mint egy kutya közönséges SQL Server adatbázis, csak el lehet érni távolról is. Kezes, szerethető cucc egy informatikusnak. De nem az üzleti felhasználóknak

Ha ugyanis megkérnék egy üzleti felhasználót, hogy „tedd fel légyszi az ország megye város bontást az SQL Azure-ba, hogy ne kelljen mindig mindenkinek Excelben megcsinálnia" akkor valószínűleg dobna egy hátast.

Az SQL Azure ugyanis egy SQL Server. Nem az üzleti felhasználók kezébe való. Nehéz bele adatokat tölteni, a menedzsment eszközeit nem üzleti felhasználóknak tervezték. Úgyhogy az üzleti felhasználó nem fog SQL Azure-ba adatot tölteni, amíg ez a folyamat le nem egyszerűsödik

Adatmegosztók

Az önkiszolgáló BI workshop továbbfejlesztése közben bukkantam arra az adatmegosztóra (FlatMerge), amely a fájlcserélőkhöz hasonló egyszerűséggel működik, de fájlok cserélése helyett adatcserére lett kitalálva.

Működése rém egyszerű. Fel kell töltenünk az adatokat CSV formátumban vagy Excelből közvetlenül egy szerverre és ő visszaad egy linket (url-t) amit keresztül el tudjuk érni az adatokat. Maga ez a link tartalmazza az adatok elérési útját (pl forrástábla elérési útja) és a lekérdezést is. A linket meghívva pedig XML formátumban kapjuk vissza a lekérdezés eredményét és az adatok metaadatait is.

Megj.: Pongyolán fogalmazva így működik az az oData protokol, amelyet a Microsoft ugyanolyan szabványos adatcsere platformnak tervez, mint amilyennek anno az ODBC-t tervezte.

Ami fontos, az az, hogy a PowerPivot támogatja ezt az oData protokolt, így egy linkbe bújtatott lekérdezéssel le tudja kérdezni a forrásadatokat. Ha tehát felpublikáljuk az adatokat a FlatMerge-re, akkor innentől kezdve egy linken keresztül is le tudjuk kérdezni az adatokat. De a lényeg nem ez. A lényeg az, hogy ez a folyamat olyan egyszerű, hogy egy üzleti felhasználó is meg tudja csinálni.

A FlatMerge még új. Nagyon új. Sok korlátja van még és sok időre van még ahhoz szükség, hogy kiforrja magát. De remekül mutatja azt az irányt, hogy hogyan egyszerűsödik a világ és hogyan vállnak bonyolult informatikai folyamatok egyre egyszerűbbé.

A következő cikkben be is mutatom, hogy hogyan tudjuk használni a szolgáltatást. (És terveim szerint el fog készülni a felhőben egy dátum dimenzió tábla is, amit aztán mindenki szabadon használhat majd forrásként a PowerPivot modelljének felépítésekor.)

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás