Pénzcsinálókká kell válniuk az informatikai vezetőknek?

„...Gyökeres változások elé néznek a nagyvállalatok informatikai szervezetei: végkép leáldozott a kiszolgáló, ellátó típusú megoldásoknak, helyette az üzletre, a bevétel növelésére kell fókuszálni..." Olvasom a Bitporton a Gartner konferenciája alapján írt cikket és hallom mindenhol, hogy az informatikának a bevétel növelésre kell koncentrálnia.

De vajon tényleg az informatikának kéne a bevétel növekedésre fókuszálnia? Vajon az informatikának kéne megoldást ADNI egy üzleti problémára? Nem az üzletnek kéne megoldást KERESNI a saját problémájára? Nem tudom érzi e kettő közti különbséget, de nekem az az a tapasztalatom, hogyha az IT nyom egy megoldást, akkor sokkal kisebb a valószínűsége, hogy annak pozitív lesz a ROI-ja, mintha ugyanezt az üzleti terület követelte volna ki.

Én úgy érzem, hogy a pénzcsinálás továbbra is az üzleti terület feladata marad. Az IT feladata az evangelizálás, az oktatás, a BI marketing vagy nevezzük bárhogy azt a tevékenységet, amely révén az IT megmutatja az üzleti felhasználóknak a legújabb technológiák adta lehetőséget, amelyet felhasználva majd növelheti a bevételeit. És ez bizony sokkal nehezebb, mint valamit ADNI, amiről azt gondoljuk hogy az jó lesz majd az üzleti területnek. De nem lehetetlen. Hagy meséljek el egy gyakorlati példát:

Sok IT-s jön el úgy a tanfolyamaimra, hogy hozza magával az üzleti területet, és sokszor előfordul az is, hogy szállítók hozzák el a megrendelőket. És ez jó. Ha ugyanis mindketten jelen vannak, akkor a tanfolyam alatt helyben át tudják beszélni a hallottakat. Az informatika tudja támogatni és megfelelő irányba terelni az üzleti felhasználók döntési lehetőségeit. De nem ő dönt.

A pénzcsinálás az üzleti terület feladata. Az üzleti területnek kell majd igazolnia, hogy egy beruházás a számára bevétel növekedést fog eredményezni. Az informatika feladata a támogatás, az új technológiák evangelizálása.

És bár e cikknek nem ez a célja, de ha már itt tartunk szeretném bátorítani, hogyha amúgy is gondolkodik azon, hogy részt vesz az Önkiszolgáló BI workshopon, akkor gondolkodjon el azon is hogy elhozza kollégáit. Erre mindig is adtam kedvezményt, és most is fogok. Jöjjenek közösen. beszéljék át együtt a hallottakat. Nézzék meg közösen milyen lehetőségek rejlenek a legújabb technológiákban.

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Megfordítanám: mi lesz a sorsa egy CIO-nak, ha nem érdekli a pénzcsinálás? Ekkor az IT csak szolgáltatás lesz, azaz költség a vállalat számára. Amivel egy dolgot lehet csinálni: facsarni ahol érik. Minél jobban facsarják, annál kevesebbet tesz hozzá az üzleti célokhoz, annál rosszabb lesz a minőség. Ennek következménye lesz, hogy az üzleti vezetők - ha pénzt akarnak csinálni és ehhez IT megoldásra lesz szükségük - akkor inkább külső céghez fordulnak (tipikusan a Haver Kft-hez). A Haver Kft érdekelt lesz az üzlet sikerében és részt vesz a pénzcsinálásban. Ezért még több pénzt és feladatot vesznek fel a CIO-tól. A kör bezárul.

Új hozzászólás