Open Data: Dátum dimenzió Power Pivot felhasználóknak

Adott a következő probléma: Minden PowerPivotban készült adatbázishoz szükség van egy dátum táblára hiszen szinte minden adatot idősorosan szeretnénk elemezni: Év negyedév bontásban, előző év azonos időszakához viszonyítva, stb.

A probléma csak annyi, hogy ezt a dátum táblát, (dátum dimenzió táblát) amely tartalmazza az év negyedév hónap bontást minden egyes adatbázishoz el szoktuk készíteni ahelyett, hogy egy, központi helyen tárolt példányt használnánk.

Kérdés: Nem lehetne egy dátum táblát feltenni valahova a felhőbe, ahonnan mindig mindenki elérheti? És akkor nem kéne mindenkinek külön-külön legyártania?

Dehogynem. Ezt én meg is tettem, és feltettem a felhőbe egy dátum táblát, hogy ne kelljen minden egyes elemzés során, minden egyes embernek újra kifejlesztenie :-)

Mutatom, hogy hogy éri el PowerPivoton keresztül ezt a dátum táblát:

A PowerPivot ablakban kattintson az adatszolgáltatásból gomb alatt elérhető oData adatcsatornából menüre:

import oData feed

Majd a megjelenő ablak Adatcsatorna URL címe mezőbe írja be az alábbi linket:

http://flatmerge.com/Data/odata/40ab25c2-d7d7-41cf-b214-53c69af17ac4

import oData feed

Tovább, tovább, befejezés és elkészült a dátum dimenzió tábla:

Kimutatásmezők a Pivot táblában

A dátum táblát Excelben megcsináltam, kiexportáltam szövegfájlba, feltöltöttem a FlatMerge-re, és ennyi. Persze ez a valóságban sajnos nem volt ilyen egyszerű, de innentől kezdve bárki, aki ismeri a linket elérheti ezt a dátum táblát.

Használja egészséggel :-)

Ui.: Felteszem ide az Önkiszolgáló BI workshopon használt egyszerűsített dátum, és régió táblát, így ha valaki szeretné kipróbálni az oData feed-ből történő adatbeolvasást, akkor az alábbi linkekenkeresztül megteheti:

Ui2.: A régió táblát CSV formátumban feltöltöttem az OPENDATA.HU-ra is, így aki közvetlenül Excelből akarja elérni az adatokat, az használhatja a következő linket: http://www.opendata.hu/storage/f/2014-03-30T10%3A18%3A40.272Z/regio-nuts.csv

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. június 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás