Nyelv váltás Excelből

Adott a következő probléma: Van egy adattárházunk tetején egy OLAP kocka, amelyből magyarul is és angolul is kell riportokat készítetni. Míg az ügyfélszolgálatokon dolgozó munkatársak magyarul fognak riportokat készíteni, addig a menedzsment és topmenedzsment angolul. A kontrolling pedig attól függően magyarul vagy angolul, hogy kinek készítik az elemzéseket, riportokat.

A megoldás adott. Az Analysis Services OLAP adatbáziskezelő támogatja a többnyelvű egjelenítést. Csak annyit kell ehhez csinálni, hogy a mutatóknak, dimenzióknak, attribútumoknak kell meg kell adni a magyar megnevezésüket, illetve meg kell mondanunk, hogy melyik oszlop tárolja a termékek, dátumok, stb. magyar megnevezését.

Tudtam hogyan kell ilyet csinálni, hiszen jópár éve csináltam már. Írtam is róla:

Elolvastam a cikkeket és nem úgy ment, mint ahogy mennie kellett volna. Döbbenten álltam a probléma előtt. Aztán hazafelé eszembe jutott, hogy ha a connection tulajdonságainál be van pipálva a „retrieve data and errors in the office display language when available" jelölőnégyzet, akkor az Excel nem a regionális beállításoknak megfelelő nyelvet fogja használni, hanem az Excel nyelvének megfelelőt.

Adatok lekérdezése az Office nyelvével azonos nyelven

Ha tehát magyar regionális beállítások mellett angol Office-t használunk és a „retrieve data and errors in the office display language when available" jelölőnégyzet be van jelölve, akkor az angol nyelvű translation-t fogja az Excel megjeleníteni. Brrrr.

Jó hír viszont, hogy az ügyfelem angol nyelvű Excelt használ magyar regionális beállításokkal, így nem kell connection stringekkel bíbelődnie ha nyelvet akar váltani, hiszen elég csak a „retrieve data and errors in the office display language when available" jelölőnégyzet ki-be pipálnia a nyelvváltáshoz. Zseniális :-)

A setup a következő:

  1. Az OLAP adatbázis angol nyelvű, de
  2. fel van véve pluszba egy magyar nyelvű translation is
  3. A regionális beállítás a kliens gépeken magyar és
  4. az Excel angol nyelvű.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás