Mobil üzleti intelligencia: A funkcionalitás

Az előző cikkben átnéztük, hogy kik lehetnek a mobil üzleti intelligencia célcsoportjai. Beszéltünk róla, hogy a lehetséges felhasználók lehetnek a menedzserek, akik például hulladékidejük hatékony kihasználása érdekében mobiltelefonon ellenőrzik majd intézkedéseik hatásait; a partner menedzserek, akik a találkozó előtt a liftben fognak felkészülni az ügyfélből; azok a webshop tulajdonosok, akik megszokták, hogy adataikat bárhonnan elérhetik, stb.

Mindezt azért tartottam fontosnak leírni, hogy lássuk: kik lehetnek azok a felhasználók, akik a mobil üzleti intelligenciát használni fogják. Ha ismerjük őket, ha ismerjük szokásaikat, munkamódszereiket, ha tudjuk, hogy MIRE akarják használni a mobil üzleti intelligenciát, akkor valószínűleg jó alkalmazásokat fogunk tudni nekik fejleszteni. Egyébként nem.

Az előző cikkben a potenciális felhasználók között nem szerepeltek kontrollerek, elemzők, business analyst-ek. Nem véletlen. Véleményem szerint ők továbbra is a desktopon fogják használni az üzleti intelligenciát, nem a telefonon.

Ép ezért tartom zsákutcának azt, ha leképezzük a meglévő üzleti intelligencia rendszereinket a mobiltelefonokra. Nézzük meg például a Pentaho mobil üzleti intelligencia megoldását. Félreértés ne essék: nem leszólni szeretném őket, csak azt szeretném, ha tanulnánk a példájukból. Ők ugyanis, - és mellettük vagy egy tucat más gyártó - mindent elérhetővé tettek a mobilon, ami elérhető a desktopon. Csakhogy a bevezetőben említett felhasználócsoportoknak nem erre, nem egy általános célú mobil üzleti intelligencia alkalmazásra van szükségük. A mobil üzleti intelligencia potenciális felhasználói nem igénylik a bonyolultabb, általánosabb célú elemző alkalmazásokat. Ha elemzéseket akarnak futtatni, akkor odaülnek a PC elé és megcsinálják ott. A mobiltelefont használva csak annyi a céljuk, hogy képet kapjanak vállalatuk, forgalmuk, részvényindexeik aktuális állapotáról és ezeket tudják mihez viszonyítani. A kapott számot el tudják helyezni a térben, tudják, hogy ez most jó vagy nem, és tudják azt is, hogy volt már ennél rosszabb is vagy nem. Mindezt bármikor, bárhonnan

Az okostelefonok korlátai

Kb. 320x480-as felbontás, összesen kb. 8-10 sor, maximum 3-4 oszlop. Ennyi helyünk van arra, hogy egy táblázatot vagy egy grafikont megjelenítsünk az okostelefonon. Nem több. Ebben kell gondolkodnunk. Persze a zoom-in, zoom-out technológiákkal kiterjeszthető lenne a méret, de az már a felhasználói élmény rovására menne. Marad tehát a 8-10 sor. Nagyon nem mindegy, hogy MIT jelenítünk itt meg és az sem, hogy HOGYAN.

Tisztán látszik, hogy egyszerűsítenünk kell. Le kell mondanunk a desktopon megszokott funkciógazdaságról és szűkítenünk kell az adatok és az elemzési lehetőségek körét.

Erre alapvetően két jó irányt látok:

  1. Csökkentjük a táblázat (grid) szabadságfokát, és intuitív szelektort adunk a felhasználók kezébe, hogy az adatbázis szerverről le tudják kérdezni az őket érdeklő adatokat (mobilra optimalizált Standard BI funkcionalitás)
  2. Előre leprogramozzuk azokat az elemzési utakat, amelyeket a felhasználók használni akarnak, és ezeket adatostul letoljuk az okostelefonra. (Mobilra fejlesztett egyedi BI funkcionalitás)

Nézzük őket részletesen is:

Mobilra optimalizált standard BI funkcionalitás

Ezen irányvonal képviselői a QlickView, a Business Objects és más olyan gyártók, akiknek már van kliens szerveres üzleti intelligencia architektúrájuk. Ezen irány fő jellemzője, hogy a fejlesztők leszűkítik a táblázat (grid) lehetőségeit, és adnak egy olyan dimenzióelem szelektort, amely segítségével meghatározhatjuk, hogy mi kerüljön a táblázat soraira és oszlopaira. A sor és oszlop dimenziókat nem cserélhetjük fel, oszlopokon csak mutatószámok lehetnek, stb.

Az SAP Business Objects mobil üzleti intelligencia alkalmazása

Az SAP Business Objects mobil üzleti intelligencia alkalmazása

Az oszlopok száma jellemzően fix (1-3), amelyre szabadon választhatunk a mutatószámot. A sorokra szintén szabadon választhatunk egy attribútumot, amelyen le is fúrhatunk.

a QlickView mobile üzleti intelligencia alkalmazása

Magyar borok a QlickView demó mobil BI alkalmazásában

A szelektorok, - amelyek segítségével dimenziókat mozgathatunk, vagy szűrhetjük a táblázat adatait pl. egy konkrét hónapra - jellemzően egyszerűek. Gyakorlatilag csak listák, amelyekről csak választhatunk. A hierarchia menti-, név és érték szerinti szűrések még nem jelentek meg, a keresés viszont már felbukkan egy-egy alkalmazásban.

Ezen alkalmazások kulcsa az a szelektor. Ha ezt jól írták meg, akkor sikeres lesz az alkalmazás is. Ha nem, akkor nem.

Mobilra fejlesztett egyedi BI funkcionalitás

Ezen irányvonal fejlesztői előre leprogramozzák azt az elemzési utat, amit a felhasználó be tud járni. Standard lefúrás helyett megjelennek az átfúrások, szöveges és táblázatos tartalmak keveredve jelennek meg, stb.

Nincs szelektor, ami segítségével kiválaszthatjuk, hogy mi jelenjen meg soron vagy oszlopon. Jellemzően csak a KPI-ok megjelenítését támogatják, és adnak némi grafikus támogatást az idősoros eltérések elemzéséhez (ilyen pl. a PushBI mobil üzleti intelligencia alkalmazása)

A PushBI mobile üzleti intelligencia megoldása

A PushBI mobile üzleti intelligencia megoldása

Ezen irányvonalak jellemzője, hogy az alkalmazások fejlesztői nem a standard BI világból jöttek. Nincs több éve árult kliens szerveres architektúrájuk, és alapvetően máshogy gondolkodnak a mobil üzleti intelligenciáról, mint azok a gyártók, akik rendelkeznek már előélettel ezen a területen.

Azt mondják, hogy használd saját BI rendszered vagy adattárházad a PC-n, és nekünk csak azokat az adatokat küldd el, amelyeket a telefonon szeretnél elemezni. Mi aztán át fogjuk ezeket alakítani és letoljuk a telefonodra, hogy aztán ott tudd őket elemezni.

A RoamBI mobil üzleti intelligencia alkalmazása

A RoamBI mobil üzleti intelligencia alkalmazása

A lényeg: mondd meg, hogy mit szeretnél a telefonon elemezni, és azt is hogy hogyan. Válaszd ki az elemzési sablont, töltsd fel adatokkal, mi pedig szállítjuk az ebből összeállított mobil üzleti intelligencia alkalmazást.

A funkcionalitás, a funkciógazdagság azonban csak az egyik lába a felhasználói élménynek. Nagyon nem mindegy még, hogy az adatok milyen késleltetéssel állnak rendelkezésre, az alkalmazás mennyire gyors. Ezt pedig elsősorban a választott technológia határozza meg, de ez már a következő bejegyzés témája lesz.

Kapcsolódó anyagok

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás