Mobil üzleti intelligencia: Az adatkapcsolat

Mobil üzleti intelligenciával foglalkozó cikksorozatunk utolsó állomásához érkezett. Eddig átbeszéltük, hogy kik lehetnek a mobil üzleti intelligencia célfelhasználói, megnéztük, hogy milyen szolgáltatásokat nyújtanak a ma elérhető alkalmazások, a most következő cikkben pedig szót ejtünk a mobil üzleti intelligencia alkalmazások technológiáiról. Illetve mielőtt belekezdenénk elevenítsük fel egy kicsit a mobil üzleti intelligencia alkalmazások funkcionalitásáról írottakat.

Az előző cikkben bemutattuk, hogy alapvetően két mobil üzleti intelligencia alkalmazás fejlesztési irányvonal látszik kirajzolódni: Az üzleti intelligencia piac régi szereplői „SAP Business Objects, QlickView, ..." standard üzleti intelligencia funkciókat hoznak a mobil üzleti intelligencia piacra. Alkalmazásuk kulcsa a szelektor, és az innováció is e körül bontakozik ki legerősebben.

Ezzel szemben az új szereplők (ROAMBI, PUSHBI) - nem lévén saját standard funkcionalitású üzleti intelligencia megoldásuk - egyedi alkalmazásokat fejlesztenek. Standardizálni hierarchiák és KPI-ok megjelenítése mellett és az idősoros elemzések támogatásával próbálnak. Szelektoruk nincs, vagy csak nagyon kezdetleges.

A két világ közti különbség azonban nem csak funkcionalitásban jelenik meg, hanem technológiában is.

On-line / off-line technológiák

Technológia szempontjából alapvetően kétféleképpen csoportosíthatjuk a mobil üzleti intelligencia alkalmazásokat. Léteznek az adatbázis szerverrel on-line kapcsolatban álló, klasszikus kliens szerveres architektúrák, és léteznek off-line technológiák

Az on-line technológiák jellemzője, hogy a mobil üzleti intelligencia alkalmazás az adatait a központi adatbázisból nyeri, és a kapcsolat az adatbázissal on-line. A telefon nem, vagy csak minimálisan cache-el. A standard BI gyártók jellemzően ezt az utat járják. Ezen megoldás hátránya, hogy az állandó kommunikáció miatt ezek az alkalmazások lassúak. Ugyanakkor tény, hogy megoldják a jogosultság kezelési problémákat, hiszen a telefonon nincs adat, ami illetéktelenek kezébe kerülve kárt okozhatna a vállalatnak.

Az off-line technológiájú mobil üzleti intelligencia alkalmazások mindent a telefonon futtatnak, nem szükséges állandó adatkapcsolatban lenniük a szerverrel. A frissült adatokat a szerver automatikusan tolja le a telefonra, vagy nekünk kell kezdeményeznünk a telefonon tárolt adatok szinkronizálását. (PUSH, PULL megoldások) Ezen technológia előnye, hogy rendkívül gyors, hátránya, hogy az adatok megtalálhatóak a telefonon, ami illetéktelenek kezébe kerülve kárt okozhatnak.

Mindezeket figyelembe véve a mai mobil üzleti intelligencia alkalmazásokat két szegmensbe sorolhatjuk:


Mobil üzleti intelligencia technológiák


Mobil üzleti intelligencia alkalmazások csoportosítása

Az egyik szegmensben találhatóak a klasszikus BI gyártók által készített alkalmazások, amelyek standard BI funkcionalitást adnak és on-line kapcsolatban állnak az adatbázis szerverrel.

A másik szegmensben találhatóak az új belépők termékei, akik jellemzően seciális igényeket elégítenek ki, nem használnak in-line adatkacsolatot, és mindent a telefonon oldanak meg.

Melyik lesz a befutó?

Emlékszik még az első internetes oldalakra? Felépítésük olyan volt, mint a prospektusoké. És nem csak a kinézetre gondolok, hanem a tartalmukra is. Ezen oldalak fejlesztői úgy gondolták hogy a papíralapú termékek olvasási élményét kell visszaadni az interneten is. Nem is gondoltak arra, hogy esetleg mások, máshogy, máskor, más okból használják az internetes oldalakat, mint a prospektusokat. Csak úgy tekintettek rá, mint egy új felületre.

Hasonló élményem van most is, amikor a standard mobil üzleti intelligencia alkalmazásokat nézem. Vajon hasonló élményt kell kapnom mobilon is, mint a desktopon? Nem hiszem. Máshogy és másra fogom használni a mobil üzleti intelligencia alkalmazást, mint a PC-s változatát. Már ha egyáltalán használni fogom mindkettőt. Egyelőre ugyanis úgy érzem, hogy teljesen mások lesznek a felhasználói a mobil üzleti intelligenciának, mint a PC-s rokonának.

Szükséges az on-line adatkapcsolat? Nem. Sőt. Inkább hátrányos, mint előnyös. Az on-line adatkapcsolat ugyanis lassú és az erre épülő mobil üzleti intelligencia alkalmazások mindig lassabbak lesznek, mint off-line társaik. Hiába jön a 4G, hiába lesznek egy gyorsabbak a hálózatok, a lokálisan futó alkalmazások mindig gyorsabbak lesznek. Pont. És a célpiacnak erre van szüksége. A szabadság nem csak azt jelenti, hogy bárhol, bármikor hozzáférhessünk az adatokhoz, hanem azt is, hogy amikor szükségünk van az információra, akkor azonnal elérhessünk. Ehhez pedig kell a lokális cache.

Összefoglalás

Az okostelefon piac nagyon gyorsan bővül. Ha hihetünk az elemzéseknek, akkor 2013-ig meg fog nyolcszorozódni az okostelefonok száma. (és már a jelenlegi bázis sem kicsi) Mindezek miatt érdemes elgondolkodni azon, hogyan hasznosíthatjuk meglévő üzleti intelligencia tapasztalatainkat ezen az új piacon. Érdemes a mobilpiacra fejleszteni? Ha igen milyen megoldásban kéne gondolkodni? Kik lehetnek a felhasználók, mire használhatnák a mobil üzleti intelligenciát? Vagy átülve a másik oldalra: vajon kollegáink használnák a mobil üzleti intelligenciát? Ha igen kik és mire? Hogyan szavatolnánk a vállalati adatok biztonságát?

Ezek voltak azok a kérdések, amelyekre mai tudásom alapján megpróbáltam választ adni. „A technika mai állása szerint" ahogy fogalmaznának a Deltában. Ez a „technika", ez a piac azonban nagyon gyorsan fejlődik. Néhány éve még gombokban gondolkodtunk, ma már érintőképernyő nélkül el sem képzelhetünk egy okostelefont. Holnap pedig már valószínűleg hogy egyiket sem fogjuk használni, és csodálkozva fognunk visszatekinteni a képernyők és gombok zárt világára. (Ha van pár perce, nézze meg ezt a tavaly ilyenkor(!) rögzített videót, és érteni fogja mire gondolok)

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás