Microsoft - Hyperion együttműködés

Nincs egy hónapja, hogy a Microsoft bejelentette, hogy felvásárolja a ProClarity-t és máris újabb Üzleti Intelligencia területet érintő megállapodásról olvashatunk.

A mai napon a Microsoft és a Hyperion bejelentette, hogy a jövőben erősíteni fogja a termékeik közti átjárhatóságot. Ennek keretében a Hyperion felhasználók Reporting Services -en keresztül is elérhetik majd a Hyperion System 9 BI+ Essbase Analytics szervert, a Microsoft Analysis Server-t használók pedig a Hyperion System 9 -en keresztül is elemezhetik majd OLAP kockáikat.

A Microsoft és a Hyperion együttműködése nem új keletű. Először a technológiák kerültek közelebbi kapcsolatba, amikor 98-ban a Hyperion és az Arbor egyesült. Az Arbornak akkoriban volt egy Wired for OLAP nevű kliens alkalmazása, amely képes volt mind a 7.0-ás Microsoft OLAP szerverhez, mind az Essbase szerverhez csatlakozni. Ezt a Hyperion Solution egy darabig még forgalmazta, majd felhagyott a termék továbbfejlesztésével. (A Wired for OLAP-ot nem tartottuk jó kliens oldali elemző alkalmazásnak, és listaára is 600 USD volt, míg az akkoriban legjobbnak tartott Knosys kliens (később ProClarity) csak 450 USD-be került.)

De a Microsoft és a Hyperion kapcsolata ezzel nem szakadt meg, hiszen 2001-ben a két cég közösen kifejlesztette az XML for Analysis szabványt. Az XML for Analysis (XMLa) szabvány kidolgozásának célja az volt, hogy a szabványhoz csatlakozók egységes kommunikációs felületen keresztül tudják elérni egymás szervereit, lehetőséget nyitva arra, hogy egy kliens alkalmazásból akár több, különböző OLAP szerver adatait is elemezni lehessen

És hogy milyen hatással lesz ez a megállapodás a BI piacra? Egyelőre nem lehet tudni. Ahogy azt sem, hogy kliens oldalon miért kooperál két olyan cég, amely szerver oldalon kő kemény versenytárs. Pláne két olyan cég, amelyből az egyik piaci részesedésének növekedése mögött egyértelműen a másik cég piacvesztése áll. Lásd OLAPReport elemzés

Felhasznált irodalom:

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás