OLAP Report: Market Share Analysis 2005

Nigel Pendse március 6-án publikálta legfrissebb piackutatási eredményeit, mely szerint a Microsoft és holdudvara tovább növelte részesedését az OLAP eszközök és szolgáltatások piacán, elérve a 28 %-ot. Az elemzésből az is kitűnik, hogy a top 6 OLAP eszköz egymás közti rangsora változatlan maradt, miközben a teljes piac 13,7%-kal, csökkenő ütemben bővült.

OLAP Market Share Analysis

A piac nagyságának illetve a piaci részesedések meghatározásakor megpróbálták csak az OLAP eszközök értékesítéséből származó bevételt, valamint az ezen eszközökhöz közvetlenül kapcsolható konzultációs díjak ügyfél által megfizetett részét figyelembe venni. Ez meglehetősen nehéz feladat, hiszen például az Analysis Services-t nem lehet külön megvásárolni, és az SQL szervert választók csak egy kis része használja azt. De egy OLAP projekt teljes összegét sem szabad minden esetben egy az egyben kimutatni az OLAP piac bevételei között, hiszen előfordulhat például, hogy a projekt összege magában foglalja az adattisztításból származó bevételt is.

Tisztább képet kapnánk, ha mindezen elemzések rendelkezésünkre állnának volumenben is. Hiszen például az SQL Server alacsony ára jelentősen csökkentheti a teljes piac bevételeit, miközben évről évre egyre több OLAP szoftvert értékesítenek.

A teljes cikk az OLAPReport.com - on olvasható

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás