Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms (2017)

Kijött a Gartner mágikus négyzete. Lehet szeretni, lehet bírálni, de ez az iparág egyik legmeghatározóbb piaci elemzése, úgyhogy érdemes vele foglalkozni. Ezt fogjuk tenni mi is, koncentrálva a Microsoft BI-ra.

Megj.: A teljes Gartner jelentés innen letölthető.

A legfontosabb amit még a konkrét elemzés előtt érdemes megemlíteni, hogy a Microsoft BI lassan 10 éve ott virít a vezető kvadránsban. Lehet bírálni a Gartnert, hogy pár éve megváltoztatta a módszertant, hogy sok szubjektív elemet tartalmaz a jelentés, de ez a 10 év nagyon elgondolkodtató. Pláne úgy, ha figyelembe vesszük, hogy ebbe a 10 évbe beleesett a nagy felvásárlások periódusa is, amikoris a nagy gyártók (IBM, Oracle, SAP) felvásárolták a BI piac független szereplőit, nagyot javítva ezzel a BI kínálatukon.

Nézzük a mágikus négyzetet:

Megj.: Mielőtt rátérnénk az MS BI Gartner általi jellemzésének elemzésére, fontos tudnunk, hogy az Analysis Services, a Reporting Services és az Excel nem képezi tárgyát a Gartner jelentésének, így az főleg a Power BI-ra, illetve az azzal integráltan elérhető szolgáltatásokra fókuszál csak.

Kezdjük a jelentés elemzését a Microsoft BI előnyeinek megismerésével.

Előnyök

Ár

A Power BI relatíve olcsó. Tudjuk ezt és nagyon szeretjük is :-) Ráadásul ez az árazás a magyarországi viszonyoknak különösen kedvez. Egy százezer fős cég lehet, hogy kap olcsóbban BI ezközt, de egy párszáz, párezer fős cégnek nagyon kedvező a 10 USD/fő/hó ár. És nálunk ez utóbbi szegmens a meghatározó.

Könnyű használat.

Aki járt már nálam oktatáson az valószínűleg találkozott a Power Pivot/Power BI tanulás görbéjével:

A görbével azt szoktam szemléltetni, hogy a Power Pivotot/Power BI-t nagyon gyorsan lehet tanulni, nagyon gyorsan elég magas tudásszintet lehet elérni velük. Az oszlopalapú adatbázis, az Excel közeli képletező nyelv, az elemzői fókuszú felhasználói felület együttesen hozzájárul ahhoz, hogy a Power Pivotot/Power BI-t gyorsan lehet tanulni. És ez óriási előny. Az Expert szint elérése valószínűleg ugyanolyan nehéz mint más BI eszközöknél, de a felhasználók 95%-ának erre nincs is szüksége. A felhasználók jelentős részének bőven elég egy jó haladó szint.

Aktív közösség

A Gartner új módszertanában szerepet kaptak olyan szubjektív tényezők is mint a piaci jelenlét vagy a BI eszköz köré épülő partnerhálózat és közösség. Igen ezek szubjektív tényezők, de nagyon fontos szerepet játszanak akkor, amikor terméket választunk. Pláne itt Magyarországon. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen az adott szoftver támogatottsága.

Hagy meséljek el a közösséggel kapcsolatban egy sztorit. Emlékszik még valaki pl. a "We are living in an Open Word. Why do we need Gates?" Oracle jelmondatra? Anno úgy voltunk szocializálva hogy az MS világ egy zárt világ. Ugyanakkor amikor elkezdtem Microsoft BI-jal foglalkozni akkor pont az ellenkezőjét tapasztaltam: az első és legszembetűnöbb különbség a világok között az MS köré épülő közösség volt. Az MS BI-ról már akkor fent volt minden a neten, az MS BI köré már akkor elkezdett közösség épülni, ami nagyon sokat segített az induláskor. Az MS világot gondoltuk zártnak, de közösség szempontjából nekem sokkal nyitottabbnak tűnt mint más gyártók. Ma már nem látom annyira a többi technológia köré épülő közösséget, de azt igen, hogy az MS BI köré óriási közösség épül ma is. És ez hatalmas előny.

Vízió

A Gartner az előnyök között emeli ki a Power BI gyors fejlesztését is. Power BI-ból havonta jön ki új verzió, ami jó a felhasználóknak (de rémálom az üzemeltetőknek, és rémálom az oktatóknak is :-)) Ugyanakkor van egy kevéssé látványos ámde nagyon fontos addicionális előnye is ennek a fejlesztési modellnek: A Power BI-t valós felhasználói igények alapján fejlesztik. Kidobtak anno egy kezdetleges eszközt a piacra és a felhasználóktól várták, hogy megmondják mi kell bele. És ők megmondták, megmondják ma is. A Microsoft nagyon jól felhasználja az eszközei köré épülő közösség véleményét a termékfejlesztésben.

Elgondolkodtatók

Nézzük mit tart a Gartner hátránynak, vagy ha annak nem is de megfontolandónak mindenképp.

Cloud only

Jelen pillanatban nem tudjuk a Power BI minden szolgáltatását használni földi környezetben. Sajnos minden funkció kihasználáshoz kell a felhő. Jó hír, hogy nemsokára (valószínűleg már nyáron) kijön Power BI földi verziója - amit tesztelni már most is lehet - , úgyhogy valószínűleg hamar megoldódik ez a probléma.

Szűk funkcióhasználat

Az elemzés kiemeli hogy a Power BI-t ma a felhasználók jellemzően standard riportingra használják és hiányolja az egyéb BI funkciók széles körű használatát. E mögött valószínűleg az húzódik meg, hogy a Power BI a standard riportingan erős :-). És ebben van is igazság. A Power BI ugyanis az ad-hoc elemzések támogatásában és az adatelőkészítési munka segítésében nem kiemelkedően erős.

Tudom, hogy az ad-hoc elemzésre ott az Excel, de az adatvizualizáció és az ad-hoc elemzés kéz a kézben jár, jó lenne, ha az ad-hoc elemzési funkciók minél nagyobb számban megjelennének a Power BI-ban is.

Aztán jó lenne, ha erősebb támogatást kapnánk az adatok feltárásában is. Egy forrásoszlop neve ritkán beszédes, a forrásoszlopokról ritkán van üzleti felhasználók által is értelmezhető leírásunk. Óriási segítség lenne ha lenne bepillantási lehetőségünk az oszlopok adattartalmának statisztikai jellemzőibe: Minimum, maximum értékek, üres értékek száma, különböző elemek száma, kulcsképesség, stb. Ezek általában többet mondanak egy elemzőnek egy oszlopról mint a neve, vagy a leírása. A problémára majd a Data Catalog lesz a megoldás, de a teljeskörűségre még várni kell egy kicsit. A korábbi Office Data Catalogot épp migrálják az Azure Data Catalogba és a Power BI eszközök Data Cataloggal történő integrációja is folyamatban van. Reméljük ez is befejeződik hamarosan és akkor erre a problémára is lesz megoldás.

Támogatás

A jelentés szerint nem jó az MS BI eszközök MS oldali támogatottsága. Lehet, hogy így van, de én pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Írtam is róla, mert annyira megdöbbentett, hogy milyen jó support van a Power Query-nek. Sőt. Volt olyan is hogy felhívtak: Kedves Attila: Látjuk, hogy intenzíven használja a szolgáltatást. Ha tudunk segíteni akkor szóljon. itt és itt tud majd elérni. Igaz ezek a korai időkben voltak, de megnyugtatott, hogy tudtam volna hova fordulni ha kellett volna. Úgyhogy nekem csak pozítiv élményem volt a támogató csapattal kapcsolatban.

Nem egyedüli

Az elemzés rámutat, hogy egy vállalat BI funkcióinak kiszolgálásához a Power BI sokszor kevés és mellette más eszközöket is használniuk kell. Ez így van, de megmondom őszíntén, hogy ezt nem érzem akkora problémának. Mindig lesznek BI eszközök, amik valamiben profik. Szegmentált ez a piac is és bár jó lenne ha minden BI funkció egy eszközből elérhető lenne, de ez szerintem sosem fog megvalósulni. Nem csak az MS eszközeiben, hanem más eszközeiben sem.


Összefoglalva: A Power BI még fiatal termék, de már most óriási potenciál van benne. Mint minden terméknek, a Power BI-nak is vannak még hiányosságai, de nem véletlenül szerepel már második éve a legelőkelőbb pozícióban...

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. április 25.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás