Konjunktúrában nincs szükség BI-ra

„Konjunktúrában nincs szükség elemzésre és nincs szükség döntéstámogatásra optimalizált adattárházakra... Konjunktúrában mindenki tud jó döntést hozni... Konjunktúrában mindenki tud vállalatot vezetni..."

Sokáig úgy gondoltam, hogy profi tőzsdés vagyok. Volt olyan nap, amikor egy nap alatt többet kerestem a tőzsdén, mint amennyit egy egész hónap alatt kerestem BI tanácsadóként. Aztán jött a 98-as orosz válság és rájöttem: Nem vagyok jó. Nem is voltam jó sosem, csak a szekér szaladt amin én is ültem...

Sokszor eszembe jut ez a tapasztalat amikor a válság által megtépázott cégeket látom. Nézem, ahogy cserélődnek a vezetők. Nézem ahogy átalakul a cég gondolkodása ahogy az új vezetők egyre több és több információt kérnek, egyre jobban szeretnék elemezni a történéseket, a megérteni a körülöttük lévő világot.

Ha rákérdezek már nem megtérülést várnak az új BI rendszertől, hanem azt, hogy döntési helyzetbe kerüljenek. Hogy tiszta képet kapjanak arról az állapotról, amiben éppen vannak. Hogy a kollégák megvezető érzelmi kötődései helyett a számok alapján dönthessenek. Racionálisan. Egy tiszta kép alapján.

Újra és újra eszembe jut egyik ügyfelem válság előtti mondata:

„...Amikor szárnyalunk, nem érdekel minket, hogy milyen magasan járunk, de amikor már hasunkat súrolják az ágak, akkor pontosan tudni szeretnénk, hogy milyen messze van még a föld..."

Azaz amikor szárnyalunk és 50-100%-kal túlteljesítjük a tervet, dől az osztalék és talicskával visszük haza a a bónuszt, akkor nincs szükség BI rendszerre.

De ha megváltoznak a viszonyok és hirtelen zuhanni kezd a vállalat vagy a vezetett üzletág, elmarad az osztalék és már-már a fejünk a tét, akkor létszükségletté válik a jól informáltság és az ezt bitzosító BI rendszer...

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Sziasztok, Az egész BI fogalma átalakul/megszűnik/beolvad. Egyre kevésbé érvényesek a klasszikus terminológiák (Inmon, Kimball). Teljes pályás letámadás van: adatkezelés a forrásrendszerek adatainak felhasználásától, a több évtizedes adatok felhasználásig. Egyidejűleg. A mai varázsszavak: cloud, big data és analyzis. Hol van itt a BI? Üdv, Gábor

Új hozzászólás