Excel is Not Easy

Az Excel nem egyszerű. Aki próbálta már használni az FKERES() függvényt tudás és help nélkül az pontosan tudja miről beszélek. Szeretjük degradálni, hogy az Excel egyszerű, meg hogy az Excelhez mindenki ért, meg hogy nem IT kompetencia, de ettől még nem egyszerű. Persze amíg szorzótáblaként használjuk addig az, de onnantól kezdve, hogy adatokat kapcsolunk össze a segítségével, a probléma egyre bonyolultabbá és erőforrás igényesebbé válik.

Az Excel tehát egy bizonyos szint felett bonyolult. Onnan jutott ez most eszembe, hogy nemrég volt egy adattárház projekt lezáró prezentációja ahol átbeszéltük a tapasztalatokat. Milyen kockázatokra gondoltunk, mire nem, mit csináltunk jól, mit rosszul, mire nem gondoltunk a bevezetés előtt, hol terveztük alul vagy túl a projektet, stb.

Ez a projekt egy coachinggal támogatott ügyféloldali adattárház bevezetés volt így nyíltan tudtunk beszélni mindenről. A megbeszélés célja az volt, hogy tanuljunk. Ennek megfelelően az üzlet is, az IT is és a menedzsment is készült és őszintén elmondta a tapasztalatait.

Szóval ezen a lezáró prezentáción került elő az „Not Expected Risk” nevű dia rajta az „Lack of Excel and Pivot table knowledge” mondat.

Jó volt látni, jó volt mástól is hallani, hogy az Excel nem egyszerű. Jó volt megerősítést kapni, hogy az üzleti felhasználóknak szükségük van továbbképzésre, mert bár masszívan használják az Excelt, de a nagymennyiségű adatok kezelésében vannak hiányosságaik. És ez nem az ő hibájuk. Alig van ugyanis (jó) irodalom a témáról.

Csak egy példa: Az Excelben 3 Pivot tábla is van és míg a legrégebb óta itt levő Pivot tábláról tonnányi irodalom áll rendelkezésre addig az OLAP és oszlopalapú adatbázisok lekérdezésére szolgáló Pivot táblákról alig néhán oldal. (A Pivot Table Data Chrunching című könyv is csak 13 oldalon foglalkozik a témával) Úgyhogy nem lehet az üzleti felhasználókat hibáztatni hogy nem ismerik az Excel ezen lehetőségeit.

Összefoglalva: Az Excel nem egyszerű. Szeretjük úgy beállítani, hogy egyszerű, de nem az. Sokszor mondják, hogy „Az Excelhez mindenki ért,nNem szükséges oktatni a felhasználókat”, vagy „Az Excelt mindenki meg tudja tanulni maga. Én is megtanultam valahogy” de ez a magas szintű és hatékony munkavégzéshez kevés...

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2024. szeptember 19-20.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

hozzászólás

Üdv! Esetleg kaphatunk egy címlistát a jó irodalomról? Köszi!

Nem tudok sajnos ajánlani jó könyvet Excel témában. Nem azért mert nincs, hanem azért mert nem ismerek jót. De Power Pivot, Power Query témában vannak jó könyvek. Ezek szerzői Marco Russo és Alberto Ferrari, illetve Chris Webb. Tőlük bármit megvehetsz, mert nagyon jó könyveket csinálnak.

Új hozzászólás