Excel 2013 Consumer Preview BI újdonságok

Telepített Excel 2013

Elkezdtem gyűjteni azokat az újdonságokat amelyek érdekesek lesznek BI szempontból. Ezek közül a kettő legfontosabb, hogy a PowerPivot is és a Power View is bekerül majd az Excel 2013-ba

PowerPivot: bekerül az Excel 2013-ba

A PowerPivotból megismert oszlopalapú adatbázis kezelő (ma xVelocity néven fut, korábban VertiPaqnak hívták) része lesz az Excel 2013-nak. Natívan. Nem kell külön telepíteni. Elég egy checkboxot bepipálni és kész. Ez több szempontból is fontos újdonság.

  • Egyfelől tovább csökkent az önkiszolgáló BI belépési küszöbének magassága, hiszen innentől kezdve minden Excel 2013 felhasználó gépére telepítésre kerül egy önkiszolgáló BI eszköz. Akár kéri akár nem.
  • Másfelől az Excel mögött ezentúl mindig lesz egy többmillió sor kezelésére képes adatbázis-kezelő. Ha például egy mezei Pivot táblával olvasunk be sorokat, akkor az Excel kapásból felajánlja, hogy beteszi nekünk az adatokat az oszlopalapú adatbázisba. Így sokak életének válik majd úgy részévé a BI és az oszlopalapú adatbázis kezelés, hogy nem is tudnak majd róla.

Power View: bekerül az Excel 2013-ba

A másik nagy újdonság hogy a bemutatókon mindig látható Power View-val készített animált buborék diagramok is beköltöznek az Excelbe. Az Excel 2013-tól kezdve tehát nem lesz szükségünk SharePointra ha használni szeretnénk a Power View adatvizualizációs szolgáltatásait.

Mindkét újdonság nagyban hozzá fog járulni az önkiszolgáló BI terjedéséhez és felhasználói tábor növekedéséhez. Akár átoknak, vagy akár áldásnak tartjuk. A kérdés innentől kezdve nem az lesz, hogy akarjuk-e hogy használják az üzleti felhasználók, hanem az, hogy hogyan éljünk majd együtt vele.

Megjegyzés: Elkezdtem szervezni a 3. önkiszolgáló BI workshopot, amely valamikor novemberben lesz megtartva. Pontos időpont még nincs, de itt kérhet értesítést róla.

Felhőben futó Excel

Elkezdtem kísérletezni az a felhőben futó Excellel is. Ezzel kapcsolatban leginkább arra vagyok kíváncsi, hogy miként változtatja majd meg a felhőben futó Excel a BI tájképet. Milyen hatással lesz a klasszikus és az önkiszolgáló BI-ra, az elemzési és az információ megosztási világra, hoz-e új alternatívát a kis és középvállalatok számára, előrelendíti-e a mobil BI elterjedését, stb.

Látok már biztató újdonságokat és látok olyanokat is, amelyeknek szerintem nagyobb lesz a füstje, mint a lángja. De ezekről hamarosan beszámolok majd itt a BI projekt blogon.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás