Évértékelő 2011

Vége ennek az évnek is és ilyenkor érdemes egy kicsit visszatekinteni és elgondolkodni azon, hogy milyen volt 2011. Mit terveztünk 2011-re, abból mi valósult meg, milyen célokat értünk el és milyeneket nem, stb.

Ha így visszatekintek, akkor először a válság alakulásától való félelem jut eszembe. Még tisztán emlékszem tavaly ilyenkor még nem tudtam milyen hatással lesz a válság ránk és a BI piacra. Nem hittem benne és most sem nagyon hiszek benne, hogy a válságnak pozitív hatása lenne a BI piacra. Ugyanakkor ha megnézem a bevételeim alakulását, a piacelemzők által prognosztizált BI piaci méret növekedést, vagy beszélgetek BI-os kollegákkal, akkor azt látom, hogy nagyon szerencsések vagyunk: Mindhárom forrás azt igazolja vissza, hogy a válság második hullámának már nincs erős negatív hatása. (Persze ezek nagyon szubjektív dolgok, úgyhogy kéretik ennek megfelelően kezelni.)

A másik dolog ami eszembe jut erről az évről az a termelés. Vannak időszakok amikor szárnyal az agy és vannak időszakok amikor dolgozik a kéz. És ez az év nekem főleg a termelésről, a korábban felszedett tudás alkalmazásáról szólt. S ennek nagyon örülök, mert szükségem van erre is. Sokat tanultam e téren 2011-ben.

2012

S hogy mi lesz jövőre? Nem tudom. Bízom benne, hogy a válság elmélyülésének nem lesz komoly negatív hatása a BI piacra. Bízom abban is, hogy 2012-ben többet tudok majd innovációval foglalkozni. Van egy csomó ötletem, köztük jó néhány olyan, amelyik már lassan 5-10 éve várja hogy eldőljön a sorsa. Ezekkel szeretnék egy kicsit előrébb lépni, hiszen a technológiai fejlődés, az új üzleti modellek megjelenése, új üzleti csatornák kialakulása felszínre hozott egy csomó új lehetőséget. Jó lenne ezeket kihasználni.

Az adattárházak építéséről is sok mindent másképp gondolok már, mint gondoltam akár csak néhány évvel ezelőtt, hiszen szép csendben nagyon sok minden megváltozott. Gondoljon csak arra, hogy az adattárolás költsége ma már elenyésző a néhány évvel ezelőtti árakhoz képest, az eszközök egyre felhasználó-barátabbak, így ma már kis túlzással bárki össze tud magának dobni egy mini elemző adatbázist, az üzleti folyamatok is gyorsabban változnak amelyeket már sokkal rugalmasabb, decentralizált célrendszerekkel szolgálnak ki, stb. Ezek mind-mind hatással vannak a kialakítandó adattárházra. Ezen a területen is van egy csomó ötletem, elképzelésem, és jó lenne ezeket rendszerbe foglalni, esetleg egy új bevezetési módszertant kialakítani.

Ha nem nézek ennyire messze, akkor operatív szinten 2012 első negyedévében 2 témával szeretnék foglalkozni: Az önkiszolgáló üzleti intelligenciával és az SQL Server következő verziójával.

Önkiszolgáló BI

Január 17.-én kezdünk rögtön egy önkiszolgáló BI tanfolyammal. Ez már fix. Kb. egy hónapja leadtam az anyagot egy vállalat 8 elemzőjének, és a tapasztalatok, valamint a résztvevők véleménye alapján készre gyúrtam az anyagot. Remélem jó lesz. (Hagy jelezzem, hogy december 31.- én lejár a kedvezményes határidő, úgyhogy ha már most tudja, hogy el fog jönni, akkor ne halogassa sokáig a regisztrációt)

A tanfolyam után szeretnék egy kicsit továbblépni és elindulni az önkiszolgáló BI további ágai felé és elkezdeni kísérletezni az önkiszolgáló ETL-lel, riportinggal és a clouddal is.

A clouddal kapcsolatban először az önkiszolgáló BI felhasználási területein szeretnék kísérletezni, mert ez az a terület, ami véleményem szerint először megjelenhet a hazai vállalatok BI portfóliójában. (Ezt a témát egyébként a tanfolyamon is súrolni fogjuk) Később persze szeretnék messzebbre is merészkedni, de egyelőre a fókusz az önkiszolgáló BI-on lesz, és elsősorban arra keresem majd a választ, hogy hogyan lehet a felhő alapú adattárolás előnyeit kihasználni a hazai üzleti környezetben.

SQL Server 2012

2012 első negyedévére várható az SQL 2012 megjelenése így ebben a negyedévben szeretnék ezzel a témával is többet foglakozni. Önkiszolgáló BI területen is, de a klasszikus üzleti intelligencia területén is tartalmaz egy csomó újdonságot az SQL 2012, amivel kapcsolatban szeretnék minél több használható tudást, tapasztalatot felszedni és megosztani. Már csak azért is mert az SQL server 2012 megváltozott licenszpolitikának köszönhetően hazai átlagban kb. 50-70%-kal csökken az SQL Server 2012-re épített BI rendszerek szoftverköltsége.

Márpedig emiatt azzal számolok, hogy sokan fognak lépcsőt ugorva upgradelni vagy elkezdeni kicsit komolyabban kacérkodni az SQL Server és komponenseinek BI célra történő felhasználásával. S ha ez így lesz, akkor szeretném, hogy felkészülten tudjak majd segíteni. Akár a döntés támogatásában, akár megvalósítási kérésekben.

Témánk tehát bőven lesz itt a BI projekt blogon, úgyhogy bízom benne hogy érdemes lesz 2012-ben is velem tartani.

Nem maradt más hátra, minthogy megköszönjem ügyfeleimnek, hogy megosztották velem problémáikat, hogy megfogadták tanácsaimat, hogy megbíztak bennem és rám (ránk) bízták BI bevezetéseiket. Köszönöm a 45 tanfolyami hallgatóknak, hogy kijárták az utat a tanfolyamaimra és végül köszönettel tartozom azoknak is, akik ajánlottak másoknak. Nélkülük (nélkületek) ugyanis mindez lehetetlen lett volna. Köszönöm!

Sikerekben gazdag boldog újévet kívánok!

Új hozzászólás