Belső vagy külső erőforrások építsék fel az önkiszolgáló BI rendszert?

Sokszor kapom kérdésként, hogy: „alkalmas lehet a problémánk megoldására a PowerPivot?" És ha a válasz igen, akkor jött a következő kérdés: „és meg tudod csinálni?"

A válasszal mindig bajban voltam, mert a válasz az, hogy igen, meg tudom csinálni. Ugyanakkor nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

Elmesélek egy történetet. Anno egy Elsőbbségi PowerPivot képzés után 1-2 hónappal felhívott a képzés megrendelője, hogy nézzek már rá, hogy mit épített, mert élesbe szeretnének vele állni. Felső vezetők fogjak használni és szeretne róla meggyőződni, hogy minden a legnagyobb rendben lesz vele.

Kimentem, megnéztem es leesett az állam. Az egykori hallgató olyan jelentésfüzetet rakott össze, amilyet én sosem tudtam volna csinálni. Tökéletes volt rajta minden. Csak egy-két olyan technikai dolgot tudtam neki mondani, ami hatékonyabbá tette a modell működését. De ennyi.

Mi volt a titka ennek a jelentésfüzetnek? Az, hogy egy olyan ember készítette, aki a cég stratégiai elemzőjeként ismerte a vállalat problémáit, az információ fogyasztók igényeit, es magukat a felhasználókat is. Ettől lett jó a jelentésfüzet és ez az, ami miatt én nem tudtam volna ilyen jóra megcsinálni.

Nem hiszek abban, hogy a PowerPivot modelleket, riportokat teljes egészében külső fejlesztőknek kell elkészítenie. Szükség van a tanácsadóra az architektúra megtervezéséhez, a tudás átadásához, az Önkiszolgáló BI beillesztéséhez a vállalati kultúrába és a vállalati BI stratégiába. De nem a teljes körű kivitelezéshez.

Hát ezért szeretném bátorítani, hogy Ön készítse el a riportokat, modelleket. Még akkor is, ha ez így lassabb lesz. Még akkor is, ha ennek nagyobb a kockázata. Menni fog. És hosszú távon így lesz hatékonyabb.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás