BI és adattárház minőségbiztosítás 4. rész: Az átadás

Az adattárház átvételekor a minőségbiztosítónak a következő feladatokat kell ellátnia:

  • Leszállítandók minőségbiztosítása: Az átvétel során minden egyes leszállítandót át kell venni és meg kell nézni, hogy az megfelel-e az ajánlatnak, ajánlati felhívásnak, specifikációnak. Nem elsősorban a dokumentációkra gondolok, hanem például az adatmodellre, betöltő programokra, azok naplózási folyamataira, auditálhatóságára, a historizáció működésére, a fizikai adatmodellre. Gyakorlatilag mindenre, ami az adattárház részét képezi. Szép kihívás ez egy minőségbiztosítónak és ehhez nagyon erősen kell ismerni az adattárház építéséhez használt szoftverkomponenseket. E nélkül ez a feladat szinte megoldhatatlan lenne.
  • Cél visszamérése: Vajon elérte a bevezetés a projekt kezdetén kitűzött célokat?
  • Scope megvalósulásának vizsgálata: vajon le lett fedve minden, ami a scope-ban meghatározásra került?
  • Adatteljesség ellenőrzése: Átkerült minden adat az adattárházba? A forrásrendszerből lekérdezett rendelések száma megegyezik az adattárházból lekérdezett megrendelések számával?
  • Adathelyesség ellenőrzése: A forrásrendszerből számolt mutató megegyezik az adattárházból számolt mutatókkal? Nem könnyű feladat, hiszen nagyon sok esetben az adattárházból lekérdezett mutató le sem kérdezhető a forrásrendszerekből. De ilyen esetekre is kell (pl. statisztikai) megoldást találnia a minőségbiztosítónak.
  • Exit kritériumok megvalósulása: Megvalósultak az exit kritériumok? Persze ehhez az kell, hogy legyenek exit kritériumaink. Olyanokra gondolok mint például a válaszidők. Évek óta első helyen szerepel a felhasználók panaszlistáján a sebesség. Vajon jó teljesítménnyel szolgálja ki az adattárház a felhasználókat? Vagy ilyen exit kritérium lehet a rendelkezésre állás is. Rendelkezésre áll az adattárház munkaidőben? A betöltési időket és a várható méretnövekedést figyelembe véve mikor jöhet el az a pillanat, hogy a napi betöltések már nem futnak le munkakezdésre?

Összefoglalva: Szakmai szempontból az átvételkori minőségbiztosítás az egyik legérdekesebb feladat. Jellemzően több száz betöltőprogramot, többtízezer sor kódot kell átnézni úgy hogy mindehhez csak néhány nap áll rendelkezésre. Ez a ránézős módszerrel nem fog menni. Eljárásokat, szkripteket, ismételten futtatható módszertanokat kell kidolgozni, amelyek képesek a többezer objektum, kódrészlet közül felszínre hozni azokat, amelyek nagy valószínűséggel nem felelnek meg elvárásoknak, specifikációnak.

A következő és egyben befejező témája az adattárházak minőségbiztosításának a szállító kérdése lesz. Folyt köv.

Kapcsolódó cikkek:

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2022. szeptember 28.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

Új hozzászólás