BI és adattárház minőségbiztosítás 3. rész: Feladatok a projekt alatt

Az adattárház projekt fejlesztési munkálatai alatt a minőségbiztosítónak relatíve egyszerű dolga van: Át kell venni és véleményezni kell a leszállítandókat: Adatmodellt, betöltőket, dokumentációkat és általában mindent eredménytermékét a fejlesztési fázisnak.

Az átvétel során meg kell vizsgálni, hogy a leszállítandók megfelelnek-e

  • Az ajánlati felhívásban megfogalmazott elvárásoknak
  • az ajánlatnak
  • iparági standardoknak és legjobb gyakorlatoknak

A legnehezebb feladat minőségbiztosítási szempontból a legjobb gyakorlatoknak való megfelelés vizsgálata. A megrendelő mindig magas minőségi munkát vár a szállítótól, de ezt nem minden esetben szeretné megfizetni. Tipikusan olyan projektek esetén figyelhető meg ez a jelenség, ahol az ajánlatok értékelésekor a legnagyobb súlyú, vagy az egyetlen bírálati szempont az ár. Ezeknél az ajánlatoknál a szállítónak sokszor le kell mondania a legjobb gyakorlatok (best practice) használatáról és engednie kell a minőségből ahhoz, hogy nyerhessen.

Hasonló problémához vezet a túlságosan rövid határidő esete is. Ha a megrendelő túl rövid határidőt szab meg a szállítónak, akkor az szinte el sem gondolkozhat a megoldandó problémán. Helyette konzerv megoldást kell adnia, saját magának kell eldöntenie, hogy a megrendelőnek mi lesz a legjobb. Nincs idő közösen átbeszélni a problémát, nincs idő a kérdésekre, haladni kell, hogy tartsuk a határidőt. Sokszor hallom panaszkodni a megrendelőt, hogy a „szállító nem kíváncsi a problémáikra” de sokszor látom azt is, hogy a megkövetelt rövid határidőbe ez a legjobb szándék ellenére sem férne bele.

A magas minőségnek sajnos ára van. Ha a megrendelő magas minőséget szeretne elfogadható áron és relatíve rövid határidőre, akkor nagyon jó ajánlati felhívást kell készítenie és nagyon komoly hangsúlyt kell fektetni a szállítóválasztásra. De ezekben tudok segíteni ha kell.

A következő részben megnézzük, hogy milyen feladatai vannak a minőségbiztosítónak a BI és adattárház rendszerek átvételekor.

Kapcsolódó cikkek:

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

Új hozzászólás