Az adatfrissítés architektúrája Power BI-ban

Ahhoz, hogy a felhőben futó Power BI riportjaink időzítetten frissülhessenek a vállalat tűzfalain belül található adatokból, egy úgynevezett Gateway alkalmazást kell telepítenünk valahova a tűzfalon belül. Ez a Gateway lesz ugyanis az a komponense az architektúrának, amely megvalósítja a titkos kommunikációt a vállalati rendszerek és a felhőben futó Power BI szolgáltatás között.
 
A felhőben futó Power BI ugyanis nem lát be a vállalati szerverekbe, nem ő kezdeményezi az adatfrissítést sem. Csak egy listát vezet arról, hogy mikor minek kell frissülnie és a Gateway lesz az aki erre a listára időről-időre ránéz, megnézi hogy minek mikor kell frissülnie, és ha talál frissítendőt, akkor áthozza a futtatandó lekérdezést, azt lefuttatja és az eredményt visszaküldi a felhőben futó Power BI-nak. Így tudták megoldani azt, hogy ne kelljen semmilyen bejövő portot nyitni a tűzfalon. A kommunikáció ugyanis így mindig csak kifelé irányú, és mindig mi kezdeményezzük.
 
Összefoglalva: Időzített adatfrissítéskor a következő folyamatok zajlanak:
  • A tűzfalon belül telepített gateway lekérdezi a Power BI szolgáltatásból, hogy mikor minek kell frissülnie
  • Ha talál olyan adatfrissítést, aminek futnia kell akkor
    • Lekérdezi az adatfrissítéshez szükséges felhasználó nevét
    • Lekérdezi az adatfrissítéshez szükséges lekérdezést
    • azt lefuttatja a felhasználó nevében
    • és az eredményét visszaadja a Power BI szolgáltatásnak
 

Kővári Attila - BI projekt

POWER BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 26.-i Power BI workshopra vagy rendeljen kihelyezett képzést! Részletek >>

 

Új hozzászólás