Az „Access to the resource is forbidden” hibaüzenet magyarázata

Data Lake-et építek, hogy a következő Power BI workshopon a résztvevők tudjanak Data Lake-ből is dolgozni (Ha akarnak :-))

Ennek építése során fel is húztam egy Data Lake-et úgy ahogy itt le van írva (Create an Azure Data Lake Storage Gen2 storage account), majd amikor Le akartam kérdezni a Data Lake-et Power BI-ból, jött a hibaüzenet: Unable to connect. Access to the resource is forbidden…

Access to the resource is forbidden

Access to the resource is forbidden

Mi? Én hoztam létre a Data Lake-et, én töltöttem fel a fájlokat a Data Lake-be és nincs jogosultságom? Nincs. Hiába vagyok adminisztrátor, hiába teszem meg magam owner-nek, nem elég. Ahhoz ugyanis, hogy hozzá tudjak férni a Power BI-ból a Data Lake-ben tárolt fájlokhoz, hozzá kell adnom magam a Storage Accounthoz, mint Storage Blob Data Owner vagy Storage Blob Data Contributor vagy Storage Blob Data Reader (úgy, ahogy itt le van írva: Grant access to Azure blob and queue data with RBAC in the Azure portal)

Megj.: Jogosultságokat nem csak így lehet kiosztani. Sőt! Könyvtár vagy fájl szinten már nem is tudjuk így megoldani a Data Lake jogosultság kezelését és nem is így oldjuk meg. (Mi sem így fogjuk megoldani a tanfolyami hallgatók jogosultság kezelését) De ahhoz, hogy valaki el tudjon indulni, hogy ki tudja próbálni hogyan lehet a Data Lake-et lekérdezni Power BI-ból, ennyi elég. Aki pedig ennél tovább szeretne menni az kezdje a tanulást ennél a dokumentumnál: Access control in Azure Data Lake Storage Gen2. Ebben a doksiban van legjobban leírva, hogy milyen authentikációs módszerekkel tudjuk lekérdezni a Data Lake-et. 

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás