Analysis Services 2008 újdonságok – Új backup fájlszerkezet

Az Analysis Services 2008-ban teljesen megváltoztatták a backup fájlok belső szerkezetét így sokkal gyorsabb lett az adatbázis mentés elkészítése. Az új backup teljesen kompatibilis a régi backup-okkal, azaz az Analysis Services 2005-ben készült backupokat is vissza fogjuk tudni állítani az SSAS 2008 backup eszközével. (A fájl kiterjesztés sem változott meg)

Az új backup fájlszerkezet és algoritmus legnagyobb előnye, hogy a backup készítéshez szükséges idő lineárisan függ a mérettől. Korábban, az Analysis Services 2005-ben ez az összefüggés exponenciális volt, és ez gyakorlatilag lehetetlenné tette a 20 gigánál nagyobb adatbázisok emberi időben történő lementését. (lásd grafikon) Épp ezért nagy adatbázisoknál (10-20 giga felett) bevett gyakorlat volt az Analysis Services DATA könyvtárának mentése, hiszen ez csak egy fájlmásolási művelet volt, ami sokkal gyorsabb futott, mint a beépített backup. (Aki nem ismeri a technikát, annak egy titkot kell tudnia róla: Másolás előtt le kell állítani az Analysis Services-t hogy a fájlok konzisztensek maradjanak, különben visszaállításkor nem fogjuk tudni elindítani a szervert :-) )

De kanyarodjunk vissza az Analysis Services 2008-hoz. Ha hinni lehet az idevonatkozó irodalomnak, akkor az Analyis Services 2008 backup teljesítménye közel azonossá vált a fájlmásolás műveletének sebességéhez (sajnos nem tudtam letesztelni, mert nincs még egy 10 Gigás adatbázisom se SSAS 2008-on, nem hogy nagyobb)


SSAS adatbázisok mentésének időszükséglete

Az SSAS 2008 adatbázisok mentésének (backup) időszükséglete az SSAS 2005 beépített mentési eljárásait használva, fájlmásolás esetén és az SSAS 2008 algoritmusait használva

A fenti diagramot Donald Farmer egy előadásából ollóztam, de sajnos nem találtam meg az interneten, úgyhogy belinkelni sem tudtam és a felmérés hátteréről is csak annyit tudtam meg az MVP Summiton, hogy az y tengelyen a másodpercek szerepelnek, az x tengelyen pedig Megabájtok

Összefoglalás: két dolgot kell megjegyeznünk az Analysis Services 2008 új backup algoritmusának működéséről:

  1. Vissza fogjuk tudni állítani vele a 2005-ös OLAP adatbázisokat is
  2. Sokkal gyorsabb lett, mint az elődje volt (A mentés időszükséglete alig tér el a fájlmásolás időszükségletétől)

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás