ERP bevezetés hatása az adattárházra

Tegyük fel, hogy a forrásrendszerek felmérése közben kiderül az egyik forrásrendszerről, hogy le fogjuk cserélni. Mit tegyünk? Várjuk meg az új rendszert és majd azt integráljuk az adatárházba, vagy építsünk adattárházat a meglévő rendszerre és építsünk majd az új rendszerre is?

Attól függ, hogy a múlt át lesz-e migrálva az új forrásrendszerre. Ha át lesz, akkor dönthetünk úgy hogy megvárjuk az új rendszert. Ha nem lesz átmigrálva, és fontos, hogy az idei és a korábbi évek adatait együtt akarjuk majd elemezni az új rendszer adataival, akkor sajnos nincs más választásunk, mint a régi és az új rendszer adatait is be kell tölteni az adattárházba. Fejlesztés szempontjából sajnos ez pont akkora munka, mintha egy új forrásrendszert integrálnánk az adattárházba.

Döntésünktől függetlenül sajnos az ERP cserének van egy másik óriási adattárház kockázata: Iszonyat mennyiségű erőforrást köt le, és bár ennek látszólag semmi hatása sincs az adattárházra, de az adattárház bevezetőknek pont azokra az IT és üzleti erőforrásokra lesz szüksége, amelyet az ERP bevezetés leköt. És sajnos az ERP bevezetés prioritása mindig magasabb lesz, mint az adattárház bevezetés prioritása, úgyhogy ne is áltassuk magunkat azzal, hogy majd nekünk is segítenek. Nem fognak. Nem azért mert nem akarnak, hanem azért mert nem lesz rá idejük. Amúgy is túl vannak terhelve, nyakukba kapják az ERP cserét is, és most még rájuk tesszük az adattárház terhét is. Nem fogják bírni.

Egyetlenegy dolgot tehetünk: Már tervezés során összehangoljuk a két projekt erőforrás szükségletét, és oda tesszük az adattárház bevezetést, ahol nincs ERP terhelés az IT és üzleti felhasználókon.

 

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

Új hozzászólás