Szervezeti feladatok BI bevezetés után

A pályámat Junior BI tanácsadóként kezdtem aztán egy év múlva már senior tanácsadó titulus vigyorgott vissza a névjegykártyámon

Eleinte nagyon szégyelltem magam amiatt, hogy tanácsadónak nevezett a cég ahol dolgoztam. Zéró gyakorlattal hogy a fenébe adhatnék én tanácsot bárkinek? Sehogy.

Másrészről szégyelltem azért mert ekkor robbant ki a Tocsik botrány es Tocsik ugyanúgy tanácsadó volt mint én. De nem én aggattam magamra ezt a titulust, fiatal voltam, ez volt az első munkahelyem, elfogadtam.

Ma már nem ez a titulus van a névjegykártyámon és továbbra sem szeretem ezt a szót. De akarva, akaratlanul tanácsadó lettem. Sok tanácsot adok. Ráadásul ezek jelentős része nem szűken vett szakmai tanács. Sok köztük a stratégiai vagy szervezetfejlesztési.

Értek a szervezetfejlesztéshez? Nem. De nagyon sokat tanultam attól az 500+ ügyféltől, akikkel együtt dolgoztam az elmúlt 20+ év alatt. Láttam, hogy mi működik, mi nem. Ha csináltunk valamit, annak láttam a hatását. Nem csak az eredményre, hanem a szervezetre, szervezeti kultúrára is. Láttam mit lehet egy szervezeten keresztülverni és mit nem. Láttam ahogy az ellenlábasok megfúrják vagy elsüllyesztik a projekteket. Ismerem a döntési mechanizmusaikat, tudom, hogy milyen döntéseket nem fognak meghozni. Nem vagyok látnok, de a hosszú évek tapasztalatai alapján már sokszor tudom előre, hogy minek mi lesz a végkifejlete. És ez a tapasztalat sokkal fontosabb, mint bármilyen tanult technológiai tudás.

Az elmúlt pár évben legalább annyit foglalkoztam szervezetfejlesztéssel, mint architektúra tervezéssel. És megmondom őszintén baromira szeretem. Egy BI vagy adattárház bevezetés ugyanis fabatkát sem ér, ha nem társul hozzá szervezetfejlesztés. Egy BI vagy adattárház rendszer soha a büdös életben nem fog megtérülni, ha a hatására nem változik a szervezet. Ma már túl vagyunk azon, hogy a "legyen egy BI rendszerünk". Ma már van BI rendszerünk. Nem is egy. Dúskálunk a szebbnél szebb, jobbnál jobb BI rendszerekben. De nem tudjuk még őket kihasználni, nem igazán tudjuk őket beilleszteni a vállalat folyamataiba.

Ma már inkább ez utóbbi jelenti a legnagyobb kihívást, nem a nagy adatmennyiség, vagy az egyéb technológiai problémák. Épp ezért választottam ezt a témát (Szervezeti feladatok BI bevezetés után) az egy hét múlva esedékes Budapest BI fórumra. Ha érdekli a téma, mindenképpen jöjjön el.

Az előadás még nincs kész, most írom a tematikáját, priorizálom a témákat. Nagy segítség lenne, ha akár itt kommentben, akár privátban írna olyan problémákat, amikkel a bevezetés után találkozhatunk, vagy amire megoldást keres. Ha tudom a megoldást, vagy ha próbálkoztunk már a megoldással, akkor ennek tapasztalatait beleszövöm az előadásba, vagy leírom ide a BI projekt blogba.

Köszönöm előre is.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás