SSIS 2012 újdonságok - Paraméterátadás

SSIS csomagoknak eddig (2005- 2008 R2 verziók) paramétert kétféleképpen tudtunk átadni:

1.       Hívó SSIS csomag változóin keresztül

2.       Az SSIS csomagok konfigurációjával

Nézzük az elsőt:

Paraméterátadás a hívó SSIS csomag változóin keresztül

A hívott SSIS csomag látta a hívó SSIS csomag változóit, így ezt kihasználva elvileg meg tudtuk valósítani a paraméterátadást. Azért mondom, hogy elvileg, mert a gyakorlatban sosem használtuk. Miért? Mert gyerek SSIS csomag a szülő SSIS csomag nélkül nem volt futtatható és ez annyira megnehezítette a fejlesztési munkát, hogy nem éltünk ezzel a lehetőséggel. (De erről már egyszer itt írtam)

Paraméterátadás konfigurációs állományon keresztül

Az SSIS csomagok konfigurációjával meg tudtuk oldani a paraméterátadást. Ezt a módszert aktívan használtuk, használjuk is. A módszer lényege, hogy kitettük a paramétert egy táblába vagy a hívó SSIS csomag változójába és az SSIS csomag az indulásakor onnan olvassa fel a paramétereket. Csakhogy ennek a módszernek is voltak korlátai.

Az első az volt, hogy a napló elérési útját nem tudtuk vele konfigurálni. Miért? Mert a napló elérési útjának konfigurálása hamarabb megtörtént, mint a hívó SSIS csomag változóinak felolvasása. Egy SSIS csomag ugyanis indulásakor a következő lépéseket hajtja végre:

1)      SSIS csomag konfigurálása a konfigurációs állomány alapján

2)      Naplóírás megkezdése

3)      SSIS csomag validálása

4)      SSIS csomag konfigurálása a hívó csomag változói alapján

5)     

6)      SSIS csomag futásának indítása

Lehet látni, hogy a naplóírás hamarabb megkezdődik, minthogy az elérési útját ki tudnánk olvasni a hívó csomag változójából :-(

A hívó SSIS csomag változóján keresztül történő konfiguráció helyett használhattuk a táblán keresztül történő konfigurációt is. Ez működött. Jól működött. Használtuk, használjuk is. De ennek a módszernek is vannak korlátai, amelyek akkor jönnek elő, ha ugyanazt az SSIS csomagot akarjuk meghívni különböző paraméterekkel. Miért tennénk ilyet?

1)      több, azonos szerkezetű forrásrendszerből akarunk adatot lehozni ugyanazzal az SSIS csomaggal

2)      Egy betöltési folyamatot párhuzamosítani akarunk ugyanazon csomag más és más paraméterekkel történő meghívásával.

Sajnos egyik sem meg úgy, hogy a párhuzamosan futó csomagok azonos konfigurációs állományból dolgoznak.

SSIS 2012

No de ennek mind vége. Az SSIS 2012-ben megjelent a valódi paraméterátadás. Nem konfig fájlokon keresztül, nem a hívó SSIS csomag változóin keresztül, hanem hasonlóan a tárolt eljárásoknál megismertekhez, az SSIS CSOMAG HÍVÁSAKOR PARAMÉTEREKEN KERESZTÜL!

Ha csinálnék top listát az SSIS újdonságairól, akkor a paraméterátadás benne lenne a top 3-ban. (Valószínűleg az első helyen :-) )

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás