SQL 2012 újdonságok - Parallel Data Warehouse

Az SQL Server 2008 R2 Parallel Data Warehouse Edition a Microsoft masszívan párhuzamosít adattárház architektúrája melyet a kifejezetten nagy, több száz terabájt méretű relációs adattárházakhoz tervezett. A „shared nothing” alapon működő relatíve olcsó hardverekből összeállított és előretelepített appliance az SQL Server 2012 megjelenésével párhuzamosan számos újdonságot kapott.

Ezek:

  • 10x Performance improvements: új költségalapú lekérdezés optimalizáló és az nódok közti adatmozgatásért felelős Data Movement Services révén jelentősen nőtt a lekérdezések teljesítménye. (Kiküszöbölték az adatkonverzió miatti processzor terhelést, tovább párhuzamosították az adatmozgatást, stb.)
  • Half-rack Appliances now Available: A DELL-től megjelent a fél rack-et tartalmazó Parallel Data Warehouse. HP-től kapható kifejezetten önkiszolgáló BI-ra optimalizált változat is (Business Decision Aplliance) és egy 5 TB-ig skálázható belépő szintű Business Data Warehouse Appliance is. (úgy tudom a A HP-nél áprilistól lesz elérhető a fél rack-ből álló appliance.)
  • Best in class Manageability: A System Center Operations Manager (SCOM) integráció révén egyszerűsödött az üzemeltetése
  • Scale your applications from SQL Server to PDW: A Parallel Data Warehouse-t egyre közelebb hozzák az SQL Serverhez, hogy minél könnyebb legyen az átjárás az SQL Server és a Parallel Data Warehouse között, és ezzel kapcsolatban megjelent a tárolt eljárás támogatás és támogatottá vált az összes windows collation köztük, a magyar is.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás