Reporting Services 2012 újdonságok - SharePoint integrated mode

A 2012-es SQL Servertől kezdve a SharePoint integrált módban futó Reporting Services valóban integrálva lesz a SharePointtal. Ugyanúgy menedzselhetjük majd a SharePointból, mint az Excel Services-t vagy bármilyen más SharePoint alkalmazást.

Még nem próbáltam ki, de ha ez tényleg ilyen egyszerűen fog működni, akkor annak nagyon fogunk örülni. Jó öt éve e két technológia (SharePoint és Reporting Services) összelövése két szakembert igényelt. Egy Reporting Servicesest és egy SharePointost. Emlékszem, hogy vagy 3 napon keresztül passzolgattuk egymásnak a labdát: Eddig megcsináltam, most te jössz. Oké, kész vagyok tiéd a pálya, és így tovább.

Ha ezt nem akartuk, akkor egy választásunk volt: közös vasra telepítjük a SharePointot és a Riporting Services-t. Csakhogy ez sokszor nem volt opció. Sőt. Sosem volt az. Maradt a két szakértős kihívásokkal teli integráció, aminek most úgy fest, hogy vége: Az SQL 2012-től egy SharePoint adminisztrátor is fel fogja tudni konfiguráni a Reporting Services SharePoint alkalmazást.

Mindezek mellett orvosolták a SharePoint integrated módban futó riportok lassúságát is. Korábbi verziókban a SharePoint Integrated módban futó Reporting Services riportok a folyamatos kommunikáció és authentikáció miatt lassabbak voltak a natív módban futó riportokhoz képest. Ez különösen a kis riportoknál volt megfigyelhető. Most azt ígérik, hogy 30-60%-kal megnövelték az integrated módban futó riportok teljesítményét a 2008 R2-höz képest, aminek köszönhetően majdnem teljesen eltűnt a natív és a SharePoint integrált módban futó riportok közti sebességkülönbség.

Azt is felírom ide, mert sokáig kerestem, hogy a Power View és a riasztás (Alert) csak SharePoint integrated módban fut. Tehát SQL Server 2012-től érdemes SharePoint integrated módban felrakni a Reporting Services-t. (Lásd Feature Support and Behavior Differences by Server Mode)

Kapcsolódó anyagok:

·         What's New in Reporting Services

·         Reporting Services Performance in SharePoint Integrated Mode in SQL Server 2008 R2

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás