Master Data Services 2012 újdonságok - Excel bővítmény

A Master Data Services legnagyobb újdonsága a 2012-es verzióhoz kiadott Excel bővítmény, mely lehetőséget biztosít a törzsadatok Excelen keresztül történő karbantartására. Az Excelnél megszokott rugalmassággal, vágólapról történő tömeges beszúrás lehetőségével, képletek engedélyezésével, stb. Mindezt úgy, hogy a Master Data Services biztosítja a háttérben az adatok validálását, auditált és verziózott tárolását.

Nagyon jó! Végpróbáltam vele pár szcenáriót és üzleti metaadatok, hierarchiák, forrásrendszerrel nem rendelkező adatok, szótárak, stb. karbantartására ideális felület. Egy webes felületen sose kapnánk meg azt a szabadságot és rugalmasságot, amit az Excel biztosít. És ez nem ergonómiai kérdés, hanem technológiai.

Nekünk BI-osoknak nagyon sok lehetőséget tartogat az MDS és ez az Excel bővítmény. Érdemes megnézni őket így együtt.

Kővári Attila - BI projekt

hozzászólás

Én is épp a napokban kezdtem el MDS-sel foglalkozni. Sajnos a MasterDataManagement módszertani hátterét illetően van bepótolnivalóm, így főképp mélyvíz módon vágtam bele. Az MDS webes felületétől nem estem hasra, de abban egyetértek, hogy az Excel bővítmény teljesen jól használható. Szerinted jól látom, hogy az MDS egy újabb, átfedő réteg lesz, és az ETL L betűje az ottani staging táblákat fogja tölteni, a kockák pedig esetleg az MDS nézetekre fognak épülni?

Szia Isti, Az MDS webes felülete nem jó. Sőt! Azok a részek, amelyek még nem lettek átírva a felvásárlás óta azok botrányosan rosszak. Viszont az Excel add-in nagyon jó. Anélkül nem érdemes központi törzsadatkezelésben gondolkodni. Legalábbis szerintem. L az ETL-ben: Nekem is volt ilyen elképzelésem, de nem. A legfőbb következtetés, amit az MDS-es kutatásom alatt szeretem az az volt, hogy az MDS-RE CSAK AKKOR VAN SZÜKSÉG, HA KÉZZEL MÓDOSÍTANI KELL AZ ADATOKAT. Ha nem, akkor az integrációra vannak jobb módszereink, eszközeink. Üdv, Attila

Köszi a választ Attila, azt hiszem nagyjából összecseng a véleményünk. Ahogy nézegettem az egész rendszert, számomra nem igazán állt össze a kép, hogy miként illeszkedik bele az MDS a BI rendszerek vertikumába. Nagyjából az Excel bővítmény viszi a hátán az egészet, mert pont arról szól a dolog hogy a végfelhasználók kezébe adjuk azon adatok módosítását, amely amúgy sem a forrás adatbázisok része. Ezeket mindenképp ők tartják karban, csak a feltöltésük amolyan egyszeri (de legalábbis nem ütemezett) ETL feladat. Ők meg azért ne nyúlkáljanak közvetlenül az adatbázisba, valamint Excelük úgyis van szinte mindig. Szerinted ez megfelelő eszköz pl. a költségvetési tervszámok betöltésére is?

Szerintem a tömeges adatmódosításnál lehetnek teljesítmény problémák. Még nem teszteltem, de ha beadunk neki egyszerre párezer sort, akkor lehet, hogy dob egy hátast :-)

Új hozzászólás