Many to many kapcsolatok megvalósítása PowerPivot-tal

A probléma a következő: Banki számlák egyenlegét vizsgáljuk. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy

  1. mennyi az összes bankszámla egyenlege
  2. mennyi pénze van xy-nak a bankban.
  3. mennyi pénz van egy konkrét számlán

Ha egy számlának csak egy tulajdonosa lehetne, akkor nem lenne probléma. Összeadnánk a tulajdonosok egyenlegét és megkapnánk, hogy mennyi zsozsó van a bankban. Csakhogy egy számlának lehet több tulajdonosa. Pl a Ön és a felesége. Namost ha összeadjunk az Ön és a felesége egyenlegét (ami ugyanannyi, mivel társtulajdonosai a számlának, akkor dupla annyi zsozsót kapnánk, mint amennyi ténylegesen a bankban van)

Ennek a problémának a megoldására találták ki a many to many kapcsolatokat, ahol a ügyfeleket nem közvetlenül, hanem az számlákon és egy bridge, kapcsoló, helper, stb nevű táblán keresztül kapcsolunk  a ténytáblához. Ezzel a modellel ugyanis megválaszolhatóak a fenti kérdések. 

Namost az ilyen many to many kapcsolatokat úgy fest, hogy nem lehet modellezni a PowerPivot-tal. De Marco Russo mutat egy kerülő megoldást arra, hogy hogyan lehet mégis rábírni a PowerPivot-ot (számított mezőkkel és oszlopokkal) a probléma megoldására.

 

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2023. december 4-5.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás