Közös vason futó adattárház és Analysis Services optimalizálása

A best parctice az lenne, ha az adattárház és az Analysis Services (OLAP) külön vason futna. Csakhogy ennek megvalósítására ritkán van lehetőségünk. Inkább az a jellemző, hogy az adattárház vasára rátelepítjük az Analysis Services-t is. Persze a közös vasra telepített Analysis Services adattárház párosnak vannak előnyei is: Jobban kihasználható a gépek erőforrása, ha közös gépen fut az SSAS és az adattárház, kevesebb energiát fogyaszt,nem függ az SSAS felösszegzése a hálózat terheltségétől, stb. De amikor arról döntünk, hogy szeparáljuk-e az adattárházat és az Analysis Services-t, akkor a fentiek helyett inkább az anyagi lehetőségeink azok, amik determinálják a döntésünket.

Hogyan tudjuk optimalizálni a közös vason futó Analysis Services és adattárház teljesítményét? Erről szól a Microsoft SQL Server 2008 Analysis Services Consolidation Best Practices című cikk, melyből két gondolatot emelnék ki:

1. Érdemes korlátozni az SQL server memória felhasználását

Az SQL Szerver felzabálja a számára szükséges memóriát és utána nem nagyon ad belőle másnak. Ez jó. Ezt szeretjük benne J Csakhogy egy konszolidált környezetben, ahol az adattárház mellett fut az Analysis Services is, szegény Analysis Services-nek nem marad memória. Így célszerű lehet korlátozni az SQL Server számára elérhető memória méretét.

2. Felösszegzés közben konfiguráljuk át az SQL Servert

Egy Analysis Services adatkocka felösszegzése két fázisra bontható:

-          Process Data: amikor az Analysis Services átemeli az adatokat a relációs adatbázisból

-          Process index: amikor az Analysis Services kiszámolja a kocka aggregált pontjait.

Ez utóbbihoz (Process Index) már nem szükséges az SQL Server relációs motorja, így logikusnak tűnik, hogy a Process Data fázis után vegyük el az SQL Servertől a hardver erőforrásokat majd a Process Index művelet lezárulta után adjuk vissza neki azt.

További részletek a Microsoft SQL Server 2008 Analysis Services Consolidation Best Practices című cikkben.

Kővári Attila - BI projekt

Új hozzászólás