Ki akarja megtorpedózni az adattárházat?

Megint csiszoltam egy kicsit a szeptemberi BI és adattárház projektvezető képzés anyagán. Illetve azon belül az adattárház bevezetések kockázatát tárgyaló blokk tartalmán.

Ebben a blokkban van egy fejezet, ami a szervezeti ellenállással, és annak leküzdésével foglalkozik. De ki akarná megtorpedózni az adattárházat? 

Felhasználók?

A felhasználók nem akarnak új rendszert használni. Ők nem adattárházat akarnak, hanem sokkal több, sokkal kedvesebb informatikust, akik sokkal gyorsabban elégítik ki az igényeiket. Nekik nem adattárház kell. Pláne nem olyan áron, hogy még segíteniük is kell a bevezetésben. Amúgy is halálra vannak terhelve, úgy hiányzik nekik az adattárház, mint púp a hátukra.

A középvezetők?

A középvezetőknek sem jó, ha a területük átlátható. Ők „nem akarják, hogy a kontrolling a tegnapi selejten csámcsogjon” Nekik az a jó, ha havonta jelentik a selejtarányt a kontrollingnak, nem az ha kontrollerek, vagy a felsővezetők monitorján megjelenik, hogy tegnap mennyi volt a selejt.

A középvezetőknek nem jó, hogy az adattárház látja el a felsővezetőket információval. A felsővezetők eddig az ő kezükből ettek, amikor egy szám nem úgy sikerül, ahogy kellett volna, akkor már felkészülten, magyarázatokkal körülbástyázva mehettek a hozzájuk. Az adattárház mindezt elveszi. Az adattárház bevezetése után magyarázkodniuk kell, nem jelenteni. És ez óriási különbség.

A felsővezetők?

Szerencsére azonban a felsővezetők akarják az adattárházat. Nekik fontos az adattárház. Saját érdekük is ezt diktálja, de a tulajdonosi akarat is kikényszeríti tőlük. De ott, ahol ez nincs meg, ott ahol hiányzik a felsővezetői akarat, ott nagyon nehéz sikerre vinni az adattárház bevezetést. Annyira sok személyes okokra visszavezethető tényező hat az adattárház ellen, hogy ezek szép lassan bedarálhatják az adattárház projektet, vagy csökkentik annak scope-ját…

Kővári Attila - BI projekt

BI & DWH projektvezető képzés

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jöjjön el a 2024. szeptember 25.-i BI és adattárház projektvezető képzésre, vagy rendeljen kihelyezett tanfolyamot! Részletek >>

 

Új hozzászólás