Idősor kalkulációk a PowerPivot-ban (best practices)

Felkerült egy cikk az MSDN-re amely az idősor kalkulációk (Kumulált, növekedés az előző időszakhoz képest, YTD, YoY, …) mutatók megvalósítását taglalja. Néhány gondolat a cikkből:

  1. Hozzunk létre dátum (dimenzió) táblát, még akkor is, ha a DAX (a powerpivot modellezési nyelve) csak egy dátum típusú mezőt használ. A dátum (dimenzió) tábla egy sora egy konkrét napra vonatkozzon, és töltsük fel a tábla oszlopait csupa olyan attribútummal, amelyre az elemzésekhez szükségünk lesz. (év, negyedév hónap, Banki munkanap jelző, hét napja, …)
  2. A PoweerPivot 35 olyan beépített függvénnyel rendelkezik, amely támogatja az idősor kalkulációk létrehozását. Ezek mind támogatják a naptári és pénzügyi éven végzett idősor kalkulációkat is.
  3. DATESBETWEEN: Egy függvény amivel dátumtól, dátumig aggregálhatunk (Ez a funkció hiányzik az Analysis Services és más standard OLAP eszközök funkciókészletéből is)
  4. A PowerPivot-tal is meg tudjuk oldani, hogy az idősor kalkulációk külön dimenzióba kerüljenek

Kővári Attila - BI projekt

Önkiszolgáló BI WORKSHOP

Tudjon meg többet az itt elhangzottakról! Jelentkezzen a 2023. december 4-5.-i Excel Power Pivot videókurzusra!  Részletek >>

 

Új hozzászólás